Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto pohtii, että Nato-jäsenyyden harkinta voi tulla Suomelle eteen mutkan kautta.

Porin Suomi Areenassa presidenttiehdokkaille järjestetyssä MTV:n tilaisuudessa hän esitti, että Suomen ja Ruotsin syvenevästä puolustusyhteistyöstä johtuen kysymys Nato-jäsenyyden hakemisesta voisi nousta esiin, jos Ruotsi päättää hakea Natoon. Ruotsissa jo neljä puoluetta on asettunut tukemaan Nato-jäsenyyttä.

–Yksi mahdollinen tulevaisuus voisi olla se, että Ruotsissa vaihtuu hallitus, joka päättää siellä täysin meistä riippumatta anoa Nato-jäsenyyttä. Tällaisessa tilanteessa asia tulisi tietysti meille harkittavaksi ihan toisella tavalla myös sen takia, että Suomi–Ruotsi-yhteistyö varmaan vaikeutuisi. Toinen olisi Natossa, toinen ei olisi, Haavisto sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, ettei itse kannata Nato-jäsenyyttä.

Ruotsissa nykyinen demarijohtoinen hallitus ei kannata Nato-jäsenyyden hakemista. Sen sijaan kokoomuksen sisarpuolue Moderaterna, keskustalainen Centern, liberaalipuolue Liberalerna sekä kristillinen Kristdemokratrerna tukevat Nato-jäsenyyttä.

Vaikka puolueet ovat nyt selvässä vähemmistöasemassa, edellisellä vaalikaudella heillä oli yhteensä 173 edustajaa 349-paikkaisessa parlamentissa. Myös ruotsidemokraattien johdossa tiedetään olevan Nato-myönteisiä kantoja. Seuraavat parlamenttivaalit pidetään Ruotsissa syyskuussa 2018.

Naton kannatus on Ruotsissa muutenkin selvästi korkeampaa kuin Suomessa. Puolustusministeriön alla toimiva Myndigheten för samhällsskydd och beredskapin (MSB) tuoreimman mielipidemittauksen mukaan Nato-jäsenyyttä kannatta ainakin jollakin aikavälillä 45 prosenttia ja vastustaa 34 prosenttia ruotsalaisista.

Suomessa Maanpuolustustiedotuksen suunnitelukunnan tuoreimman kyselyn mukaan Nato-jäsenyyttä kannatti viime vuonna 25 prosenttia suomalaisista ja vastusti 61 prosenttia. Kanta säilyisi kielteisenä, vaikka Ruotsi päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä, kun 51 prosenttia vastaajista vastusti jäsenyyttä tällaisessakin tilanteessa.

MTV:n paneelissa myös Merja Kyllönen (vas.) ja Nils Torvalds (r.) asettuivat vastustamaan Nato-jäsenyyttä. Matti Vanhanen (kesk.) kieltäytyi vastaamasta.

–Ei pidä sitoa käsiään etukäteen, vaan meillä pitää olla aito liikkumatila. Me emme ole hakemassa Nato-jäsenyydessä, mutta kun näin sanomme, niin pitää samalla viestittää tuonne naapurin suuntaan, että jos vakaus meidän ympäristössämme meistä riippumattomista syistä järkkyy, niin me emme ole sitoneet käsiämme etukäteen.