Vasemmistoliitto on eduskuntavaalien alla haastanut vihreiden puheenjohtajaa Pekka Haavistoa Caruna-kaupasta, eli Fortumin sähköverkkoyhtiön myymisestä pääomasijoittajille. Haavisto vastasi tuolloin vuonna 2013 Jyrki Kataisen hallituksessa valtion omistajaohjauksesta.

Haavisto vastaa syytöksiin Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän yhteishaastattelussa, jonka laajempi osio löytyy tämän linkin takaa.

Vaalikevään alla vasemmistoliitto valmisteli kokonaisen verkkosivuston Caruna-kaupan taustoista ja julkaisi siellä aiemmin salattuja ministerivaliokunnan pöytäkirjoja. Sivustolla syytetään Haaviston kantavan erityistä vastuuta Jan Vapaavuoren (kok) kanssa Carunan kauppaamisesta.

Haavisto katsoo, että sähkönsiirtohintojen noususta ei voi syyttää vain Carunaa, vaan vastuu on koko silloisella eduskunnalla. Hän viittaa eduskunnan vuonna 2013 hyväksymään lakiin sähkönsiirron huoltovarmuudesta.

”Siinä reagoitiin Tapaninpäivän 2011 myrskyyn ja lähdettiin siitä, että taajama-alueella kuudessa tunnissa ja muualla 36 tunnissa pitää sähköt palauttaa, mutta miten iso hintalappu sillä oli, ei ollut tiedossa. Ja sitten kun se on sattunut tähän Carunan omistajavaihdoksen yhteyteen, niin totta kai se on luonut tämmöisen mielikuvan, että nämä ovat yhteydessä”, Haavisto vastaa.

”Hintalapuksi on myöhemmin tullut noin 8-9 miljardia euroa. Se on muillakin sähkönjakeluyhtiöillä kuin Carunalla nostanut sähkön jakelukustannuksia paljon. Se ei varmaan ollut eduskunnalla täysin hahmottunut, että mitä se merkitsee kuluttajien kannalta”, hän toteaa.

”Olisi kiinnostavaa nähdä, mitä Fortum olisi tehnyt. Tuskin olisi pitänyt kuluttajahintoja ennallaan, eikä olisi voinut pitää. Oli omistaja kuka tahansa, se olisi joutunut tähän samaan tilanteeseen.”

LUE LISÄÄ:

”Salatut Caruna-pöytäkirjat” julki – Vasemmistoliitto syyttää: ”Pekka Haavisto ja Jan Vapaavuori vastuussa”

Caruna vastaa Vasemmistoliiton ryöpytykseen: Hintojen takana poliitikkojen päätös – ei omistaja