Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ymmärtää SDP:n Eero Heinäluoman halua rajoittaa Suomeen suuntautuvaa työperäistä maahanmuuttoa. Pekkarisen mielestä Suomeen kohdistuu ulkopuolelta kuitenkin suurempikin ongelma.

- Suomen on voitava ja sillä on oikeus säännöstellä sitä kuinka paljon Suomi ottaa lisää työttömiä aloille, joilla on työttömyyttä vanhastaankin, Pekkarinen sanoo Uudelle Suomelle.

Pekkarinen toteaa kuitenkin Heinäluoman kohkanneen asiasta vähän liikaakin.

- Perusteettomien turvapaikkahakemusten virran kuriin saaminen on Suomen tärkein ja kiireisin asia.

Suomesta turvapaikkahakemuksia tuli viime vuonna 6000 kappaletta, joista yli puolet oli perusteettomia. Näistä moni oli EU-alueelle tullessaan saapuneet ensin johonkin muuhun maahan kuin Suomeen.

- Niitä ei pitäisi päästää tänne meille. Meidän pitää palauttaa tällaiset ihmiset siihen maahan, johon he ensimmäisenä EU:hun tullessaan ovat saapuneet.

Pekkarinen perustelee ensin, että tällainen menettely on sekä Suomen että turvapaikanhakijoiden etu. Pian hän tokaisee, että turvapaikanhakijoiden edun kannalta olisi varmaan kuitenkin parempi saada jäädä Suomeen, kun täällä edut ovat montaa muuta maata paremmat. Päätöstä odotellessa Suomen eduista voi nauttia jopa kuukausia.

Samoilla linjoilla oli tänään Verkkouutisten haastattelussa kokoomuksen Ben Zyskowicz.

Pekkarisen mukaan ulkomailta tulevan työvoiman tarvetta ei tällä hetkellä ole juuri lainkaan. Tulevaisuudessa hän uskoo sitä olevan useammalla sektorilla, joita hän tosin ei halua erotella.

- Työikäisen väen vähenemisen ongelmaa ei hoideta ulkomailta tänne rekrytoitavalla väellä. Se hoidetaan kotimaisin voimin ennen kaikkea pidentämällä kotimaisia työuria niin alkupäästä, keskipäästä kuin vähän myös loppupäästäkin.

Pekkarinen ei halunnut ottaa mitään kantaa maahanmuuttokeskustelusta nousseeseen pienimuotoiseen myrskyyn puoluetoverinsa, pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman välillä.