Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) esittää päästökaupan myötä energiayhtiöille syntyvien windfall-voittojen leikkaamista, kertoo Yle uutiset.

Hallitus ryhtyykin selvittämään windfall-voittojen verottamista.

- Meillä on sellaisia yhtiöitä jotka ovat saaneet näitä tuulentuomia voittoja. Samaan aikaan ne ovat voineet myydä miljoonilla euroilla päästöoikeuksia ulos. Tämä puoltaa sitä, että nyt hallituksen sisällä pitäisi selvittää mahdollisuus leikata pieni osa pois näistä windfall-voitoista, jotka ovat tulleet eräiden yhtiöiden kassoihin, Pekkarinen sanoo Yle uutisten mukaan.

Windfall-verosta tulisi valtiolle kymmeniä miljoonia euroja, jotka käytettäisiin uusiutuvan energian rakentamiseen. Pekkarisen mukaan viidennes voitoistakin tarkoittaisi kymmeniä miljoonia euroja verotuloja vuodessa.

- Jos kolmannes, neljännes tai viidenneskään tästä laskennallisesta potista voitaisiin näin saada muuhun käyttöön, niin sekin olisi jo ihan hyvä, sanoo Pekkarinen.

Windfall-veron toteutuminen on vielä epävarmaa. Kokoomus on vastustanut veroa voimakkaasti. Veron valmistelu kuuluu Jyrki Kataisen (kok.) johtamalle valtiovarainministeriölle.