Valtion maksamia yritystukia peranneen työryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) kertoo, ettei hän itse olisi pyytänyt työmarkkinaosapuolia mukaan työryhmään.

Työryhmän tavoitteena oli löytää tuista leikkauskohteita, mutta tässä ei onnistuttu. Etenkin oppositiopuolue vihreät on kritisoinut, ettei leikattavaa olisi voinutkaan löytyä, kun tukien saajat olivat mukana työryhmässä.

–Sanon nyt ihan suoraankin, että siinä minun johtamassa työryhmässä, jossa yritettiin yritystukia karsia, niin jos minä olisin sen asettanut, en minä olisi sinne teitä mukaan ottanut (työmarkkinaosapuolet), Pekkarinen sanoo Evan järjestämässä Työn uudet ehdot -tilaisuudessa.

Samassa keskustelupaneelissa istuivat työmarkkinakeskusjärjestöjen edustajina EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila ja SAK:n Jarkko Eloranta, joille Pekkarinen osoitti sanansa.

Pekkarinen käytti yritystukiryhmää esimerkkinä siitä, että kaikkiin päätöksiin ei Suomessa tarvita kolmikantaista päätöksentekoa. Yritystukien lisäksi hän listasi muun muassa verotuksen ja sosiaaliturvan ratkaisut.

Parlamentaarisen, eli kaikkien puolueiden kansanedustajista koostuvan työryhmän asetti valtioneuvosto. Poliitikkojen lisäksi siihen kuului myös työmarkkinakeskusjärjestöjen asiantuntijoita. Työryhmän johdossa oli alkuun elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ennen kuin jättäytyi tehtävästä jääviysesteeseen vedoten.

LUE MYÖS: Ministerin yllättävä jääviyseste yritystukiryhmässä – Ex-kansliapäällikkö Ylellä: ”Uskoo ken tahtoo”

Pekkarinen on aiemmin torjunut kritiikin työmarkkinaosapuolten läsnäolosta työryhmästä. Hänen mukaansa heidän läsnäolonsa ei vaikuttanut poliitikkojen kykyyn tehdä päätöksiä. Yritystukien leikkausta käsitteli aiemmin Sipilän hallitus, eikä sekään löytänyt yhteisymmärrystä tukien leikkaamisesta.

Vuosittain valtio käyttää noin neljä miljardia euroa yritystukiin. Valtion budjetin loppusumma on noin 55 miljardia euroa.