Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, entinen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) sättii hallitusta sen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Ylen Ykkösaamussa vieraillut Pekkarinen painottaa, että hallituksella on valta ja vastuu ohjata Suomi kasvu-uralle pois ”näivettymiskierteestä”.

Eniten Pekkarinen antaa pyyhkeitä hallitukselle sen odottelusta.

– Ajatus siitä, että hallitus odottelee, että työmarkkinajärjestöt tekevät ratkaisuja sekä työn hintaan että työn tarjontaan liittyviä ratkaisuja, totta kai se on ajatuksena hyvä. Mutta ymmärrän myös työmarkkinajärjestöjen näkökulman, sillä ne edellyttävät ja odottavat, että hallituksen politiikka luo uskottavan ja luotettavan taustan, jota vasten he voivat tehdä omat ratkaisunsa.

Erikoisena pitkän linjan keskustapoliitikko pitää sitä, että pääministeripuolueeseen kuuluva ministeri Jyri Häkämies (kok.) loikkasi kesken kaiken työnantajaleirin keskeisimmälle paikalle, ja että työministerin salkkua pitää hallussaan SAK:n entinen puheenjohtaja.

– Päällepäin näyttää siltä, että tämä korporaatioiden hallitus. Mutta näyttää siltä, ettei tämä toimikaan niin kuin pitäisi. Toimiiko se vai ei, niin hallituksen puolivälitarkastus näyttää sen, oliko tämä hyvä vai oliko tämä itse asiassa surkea ratkaisu.

Uutta kasvua on Euroopassa jo odotettu ja Euroopan komission tuoreen arvion mukaan saadaan odottaa vielä vuoteen 2014 saakka. Pekkarisen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että työttömyys ja monet muut ongelmat kärjistyvät entisestään.

– Hallitus on ajanut samoilla raiteilla kesästä 2011 oikeastaan tänne asti ja maailma ympärillä, kuten myös Suomen talous, on muuttunut erittäin paljon ja radikaalisti, Pekkarinen sanoo Ylellä.

– Suomessa ensimmäisen kerran lähes 20 vuoteen sekä julkinen talous että koko kansantalous (vaihtotase) on miinuksella. Se tarkoittaa sitä, että kansakunta syö enemmän kuin tienaa.