Valtionyhtiö Veikkauksen pelikoneita pois kaupoista vaativa kansalaisaloite ei saanut tarpeeksi tukijoita taustalleen. Siispä kansalaisaloite ei etene eduskuntaan.

Tarvittava kannatusilmoitusten määrä jäi kauas, sillä aloite sai määräaikaan mennessä 31 911 kannattajaa. Kannatusilmoituksia olisi pitänyt tulla puolessa vuodessa 50 000, jotta kansalaisaloite olisi voinut edetä eduskuntaan.

Viime perjantai oli viimeinen päivä, jona aloitteen saattoi allekirjoittaa.

Aloitteen allekirjoittajat vaativat rahapeliautomaatteja poistettavaksi kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta. He halusivat, että rahapeliautomaateilla voisi pelata vain kasinoilla ja valvotuissa pelisaleissa.

Aloite jätettiin maaliskuun lopussa tänä vuonna. Aluksi sen suosio kasvoi maltillisesti. Elokuun alkuun mennessä koossa oli noin 17 000 allekirjoitusta. Elokuussa aloitteen allekirjoittajien määrässä näkyy selvä piikki, kun Veikkauksen pieleen menneestä mainoksesta nousi kiivas julkinen keskustelu.

Lue myös: ”Ratkaisu oli erikoinen” – Ministeri Paateron peliliike yllätti Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajan

Kansalaisaloite. Kannatus lähti jyrkkään nousuun elokuussa kohun siivittämänä.

Radiomainoksessa pelaajat kysyivät terapeutilta, onko ok haluta jännitystä ja voittoja. Terapeutin mukaan on. Hän kehotti ”totouttamaan” halua. Radiomainos markkinoi Totoa eli ravikilpailuvedonlyöntiä. Veikkaus hyllytti mainoksen, mutta Helsingin Sanomien mukaan vain päivää ennen kuin kampanja olisi muutenkin päättynyt.

Julkinen keskustelu johti aloitteen kannatuksen kasvuun, mutta kasvupiikki jäi hetkelliseksi. Kasvu tasaantui nopeasti.

Vaikka aloite ei etene eduskuntaan, julkisella keskustelulla näyttää silti olleen ainakin jonkinlaista vaikutusta Veikkauksen toimintaan.

Syyskuun alussa omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) ja Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo kertoivat tiedotustilaisuudessa, että Veikkauksessa on pantu liikkeelle muutosohjelma.

Ohjelmaan kuuluu muun muassa se, että peliautomaattien määrä vähenee. Suunnitelmissa on yli 3 000 automaatin vähennys. Lisäksi Veikkauksen mainontaa rajoitetaan. Kallasvuo kertoi tiedotustilaisuudessa, että joitain markkinointitoimia lopetetaan kokonaan ja samalla markkinointia vähennetään merkittävästi.

Lue myös: Sirpa Paatero heitti poliitikot ulos Veikkauksen hallituksesta – Jan Vapaavuori: ”Onko tämä ennakkotapaus?”