Vihreiden kansanedustajan Pirkka-Pekka Peteliuksen anteeksipyyntö saamelaisilta kirvoittaa kommentteja muilta kansanedustajilta.

Petelius pyysi tänään torstaina saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään. LUE LISÄÄ:

”Arvostan tällaista suoraselkäisyyttä ihan valtavasti! Poliitikolle hyvä ominaisuus on pystyä arvioimaan myös omaa toimintaa kriittisesti”, kommentoi Peteliuksen puoluetoveri Jenni Pitko Twitterissä.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi kiittää Peteliusta.

”Vaikka näistä saamelaisia rienaavista sketseistä on aikaa, niin myöhäistä ei ole pyytää niitä anteeksi. Ne ovat olleet rakentamassa saamelaisiin liittyviä haitallisia stereotypioita, jotka näkyvät keskustelussa vieläkin”, Näkkäläjärvi tviittaa.

Sen sijaan keskustan ja perussuomalaisten leirissä ollaan toista mieltä. Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnän mielestä anteeksipyyntö vain yhdelle ryhmälle näyttää pahalta.

”Kiitoksia Pirkka-Pekka Petelius anteeksipyynnöstäsi saamelaisille. En nyt yritä olla ilkeä, mutta miksi vain saamelaisille? Miksi et samalla pyytänyt anteeksi myös romaneilta?” Kärnä kysyy.

”Milloin Petelius pyytää anteeksi homoilta kappaletta Tra-La-La? James Potkukelkka myös karikatyyri kehitysvammaisesta. Useissa sketseissä pukeuduttu myös naiseksi ja loukattu transihmisiä. Listaa voi jatkaa loputtomiin. Oikeasti. Pitääkö oman aikansa huumoria pyytää anteeksi?” Kärnä jatkaa.

Petelius on myöhemmin ilmoittanut olevansa valmis keskustelemaan myös muiden vähemmistöjen kanssa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila ei myöskään näe tarvetta anteeksipyynnölle.

”Kuinka heikko itsetunto tai vahva miellyttämisen tunne tarvitaan tähän noloon anteeksipyyntökulttuuriin? Pelkääkö Petelius vihapuhepoliisia ja valtakunnansyyttäjää?” Junnila tviittaa.

Junnila viittaa keskusteluun, joka on herännyt kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) kirjoittaman pamfletin esitutkinnasta. Valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan vuodelta 2004 olevasta kirjoituksesta. Tämä on herättänyt huolen siitä, käykö samoin kaikille muillekin vanhoille kirjoituksille tai muille julkistuksille.

LUE LISÄÄ: