Opetusalan Ammattijärjestö OAJ pelkää opetuksen leikkauksen seurauksia.

- On hyvä, että hallitus pyrkii torjumaan nuorten syrjäytymistä. Kaikille nuorille pyritään takaamaan opiskelupaikka eli puhutaan yhteiskuntatakuusta. Opetuksen leikkaukset toimivat kuitenkin näitä tavoitteita vastaan. Esimerkiksi ammattikorkeakoulujen määrärahaleikkaus on yli 50 miljoonaa euroa. Se on raju karsinta tilanteessa, jossa pitäisi lisätä opetusta ja henkilökohtaista ohjausta myös korkeakouluissa. Opiskelun vaikeuttamisen sijaan on tuettava nuoria valmistumaan määräajassa ja ehkäistävä keskeyttämisiä, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen huomauttaa.

Luukkainen pelkää, että kunnat pienentävät omaa osuuttaan opetuksen rahoituksesta, kun uusi hallitus on luvannut panostaa perusopetukseen. Pienempien ryhmäkokojen ja opettajien täydennyskoulutuksen toteutuminen on tällöin Luukkaisen mukaan vaarassa.

- Kaiken kaikkiaan OAJ on huolestunut koulutuksellisen tasa-arvon murenemisesta kuntien välillä, Luukkainen sanoo.

Luukkaisen erityishuolena on opettajien ja lastentarhanopettajien hiipunut kiinnostus koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten johtotehtäviä kohtaan. Luukkaisen mielestä opetustoimen johdon palkkausta ja työehtoja pitää parantaa.

Lukuvuoden koulutyö käynnistyy 9.-16. elokuuta. Perusopetuksen aloittavia on tänä syksynä noin 59 000.