Automaatiota pidetään usein tekijänä, joka vie työpaikkoja. Teknologiateollisuuden mukaan näin ei kuitenkaan ole.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan projektijohtaja Timo Nikinmaa väittää Teknologiateollisuuden Visio-lehdessä, että automaatio itse asiassa lisää työtä, ei vähennä sitä. Nikinmaan mukaan Saksan autoteollisuudessa vuosina 2010–2014 robottien määrä on kasvanut 15 prosentilla ja samaan aikaan henkilöstön määrä on kasvanut 10 prosentilla.

Nikinmaan mukaan 17 maan kehitystä vuosina 1993–2007 tarkastelleesta tutkimuksesta selvisi, että tehtävärakenne muuttui: keski- ja pienipalkkaisia tehtäviä hävisi, mutta parempipalkkaisia tuli tilalle. Työtuntien määrä ei vähentynyt, vaikka automaatio lisääntyi.

Nikinmaa ottaa myös esille pitkälle automatisoidun Uudenkaupungin autotehtaan, joka hakee koko ajan lisää työntekijöitä.

- Kun tuotanto on kilpailukykyistä automaation ansiosta, tuotantovolyymin kasvu tuottaa lisätyövoiman tarvetta, Nikinmaa toteaa.

- Korkean kustannustason maissa automaatio pikemminkin lisää työtä kuin vähentää sitä. Se voi jopa luoda edellytyksiä tuoda takaisin töitä halvemman kustannustason maista, Nikinmaa väittää.

Logistic TKT Systems -yhtiössä allekirjoitetaan tämä näkemys.

- Automaatiotasoa nostamalla me pystymme kotiuttamaan töitä halvemman kustannustason maista. Kun järjestelmät ovat joustavia, pystymme tekemään täällä entistä paremmin myös pienempiä sarjoja, kertoo yrittäjä Joonas Tammisto Visio-lehdessä.

LUE MYÖS: Metsän keskellä jyskyttää erilainen Suomi-ilmiö: ”Tuotantoennätys”