Venäjän presidentti Vladimir Putin voisi hyvin olla valmis käyttämään ydinasetta. Näin arvioi politiikan tutkija ja tunnettu Putin-kriitikko Andrei Piontkovsky amerikkalaisen Foreign Policy –lehden mukaan.

Lehti viittaa Putinin taannoisiin lausuntoihin, joissa hän on muistuttanut Venäjän olevan yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ydinasevaltioista.

-Tämä on tosiasia, ei vain puhetta, Putin sanoi viimeksi viime viikolla.

Piontkovskyn mukaan Putinilla on kaksi vaihtoehtoa. Rauhanomaisessa vaihtoehdossa hän tyytyy siihen, ettei Ukraina liity Natoon tai Euroopan unioniin, mutta ei myöskään sitoudu nykyistä enempää Venäjään.

-Tässä vaihtoehdossa Putin luultavasti tuntisi olevansa häviäjä, hän huomauttaa.

Piontkovsky pitää todennäköisempänä vaihtoehtona sitä, että Ukrainan kriisi eskaloituu ja Natosta tulee sen osapuoli.

-Se ei tietäisi Venäjälle hyvää. Esimerkiksi Venäjän taloustilanteen huomioon ottaen tämäkin vaihtoehto johtaisi Putinin tappioon, hän analysoi.

Piontkovskyn mukaan Putinille jää edellämainittujen jälkeen vain yksi vaihtoehto: ydinase.

-Kyllä, hän voisi käyttää ydinasetta. En tarkoita nyt massiivista ydinasehyökkäystä Yhdysvaltoihin tai läntiseen Eurooppaan, vaan taktista iskua jotakin Nato-maata vastaan, hän lisää.

Hän ennustaa Venäjän saattavan esimerkiksi yrittää virolaisen Narvan kaupungin liittämistä itseensä kuten se teki Krimillä. Tämä johtaisi välittömästi konfliktiin Naton kanssa. Perjantaina iltapäivällä uutisoitiin oudosta välikohtauksesta Luhamaan raja-asemalla, jonka virolaiset itse liittivät julkisuudessa "kiristyneeseen kansainväliseen tilanteeseen."