Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on muuttanut selvästi ääntään tiukempaan suuntaan Iranin suhteen.

Aiemmat varovaiset lausunnot on nyt unohdettu ja asiat sanotaan suoraan: Iran pyrkii hankkimaan itselleen ydinaseen. Sodan pelko on kasvanut, sillä mediatietojen mukaan Yhdysvallat harkitsee iskuja Irania vastaan ja Iso-Britannia valmistautuu tukemaan Yhdysvaltoja. Venäjä on puolestaan varoittanut vakavasti hyökkäämästä Iraniin.

Säteilyturvakeskuksen ydinaseasiantuntija Tapani Honkamaa pitää eilen julkaistun Iran-raportin perusteella selvänä, että Iranilla on valmius valmistaa käyttöönsä ydinase seuraavien kahden vuoden kuluessa.

Iran on pyrkinyt kohta vuosikymmenen kohti ydinasetta, eikä tuore raportti anna todisteita pyrkimysten loppumisesta.

Honkamaa ottaa esimerkiksi raportissa mainitut ydinräjähteen kuljettamiseen soveltuvan kapselin ja pitkän matkan ohjuksen. Niiden kierteet sopivat toisiinsa.

- Raportin mukaan ohjuksella ei voi olla mitään muuta käyttöä kuin biologisen, kemiallisen tai ydinaseen maaliin saattaminen, Honkamaa sanoo.

Toinen selvä esimerkki ydinaseohjelmasta on Iranista löydetty suunnitelma noin 400 metrin syvyyteen porattavasta reiästä, joka soveltuu erinomaisesti ydinkokeen suorittamiseen. Mitään muuta järjellistä käyttöä reiälle ei ole.

- IAEA on selvästi muuttanut kielenkäyttöään ja tuonut ongelmat selvästi esiin, Honkamaa sanoo.

”Luotettava lähde”

STUK:n Honkamaa pitää IAEA:n raporttia luotettavana kokoelmana Iranin ydintiedoista. Aiemmin IAEA on perustanut raporttinsa itse tehtyihin havaintoihin ja omiin tarkastuksiinsa.

Nyt julkaistu raportti perustuu vanhan tiedon lisäksi myös kymmenen jäsenmaan antamiin tiedustelutietoihin ja muuhun materiaaliin.

- Jäsenmailta saadut tiedot ovat IAEA:n mukaan koherentteja. Jotkin yksityiskohdat voivat olla pielessä, mutta suuri kuva ja kokonaisuus on vakuuttava, Honkamaa arvioi.

Ylitarkastaja ei usko, että YK:n alainen IAEA ottaisi riskin ja ryhtyisi tuottamaan poliittisesti värittynyttä tietoa esimerkiksi Yhdysvaltoja miellyttääkseen.

- Se olisi IAEA:n tuho, jos se näin tekisi. Esimerkiksi Irakin sodan tapauksessa IAEA ei myötäillyt liittoutuneita eikä lähtenyt virheellisesti väittämään, että maassa kehitettäisi ydin- tai massatuhoaseita, Honkamaa sanoo.

Hän löytää kuitenkin raportista yhden kohdan, joka ansaitsee huomion:

- Stuxnetistä ei mainita sanallakaan. Se hidasti ydinohjelmaa muutamalla kuukaudella, Honkamaa sanoo.

Stuxnet oli viime vuonna verkossa levinnyt täsmävirus, joka mitä ilmeisimmin oli suunnattu Iranin ydinaseohjelmaa vastaan. Virus oli suunniteltu asettumaan uraanin rikastamiseen käytettyihin laitteisiin Iranissa.

Kaksi vuotta

Tuoreen ja aiempien raporttien perusteella Honkamaa uskoo, että Iranilla on halutessaan valmius ottaa käyttöön ydinase muutaman vuoden sisällä.

Toistaiseksi maalla on hallussaan vain pienehkö määrä matalarikasteista uraania, eikä sitä ole vielä rikastettu ydinaseen edellyttämälle tasolle. Kuitenkaan mitään teknistä kynnystä ei ole jatkaa rikastamista edelleen, jolloin se soveltuisi asekäyttöön.

Tilanne kuitenkin muuttuu parin vuoden sisällä, kun maan rikastusohjelma pääsee täyteen vauhtiin. Tämän jälkeen materiaalia on jo useisiin ydinkärkiin.

- Yksi ydinkärki ei paljon tee ydinasevaltaa, Honkamaa sanoo ja uskoo, että Iran tavoittelee useita ydinaseita.

- Jos ydinkärkiä tehdään yksi, niin niitä tehdään sitten enemmänkin.Poliittinen kriisi

Ranska pyysi tänään YK:n turvallisuusneuvostoa pikaiseen hätäistuntoon IAEA:n raportin vuoksi. Iran rikkoo parhaillaan useita YK:n päätöslauselmia, jotka velvoittavat lopettaman ydinohjelman.

Turvallisuusneuvostolla on mahdollisuus antaa YK:n jäsenmaille luvan myös sotilaalliseen iskuun jotain maata vastaan. Venäjä on jo ilmoittanut, ettei se aio tukea mitään Irania vastaan suunniteltuja pakotteita.

Venäjän epäillään olevan se taho, josta Iran olisi saanut tietoa ja taitoa ydinaseen valmistamiseksi.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad on toistuvasti kiistänyt maansa rakentavan ydinasetta, viimeksi tänään.

Honkamaan mukaan nyt vellova ydinkriisi voisi ratketa, jos Iran lopettaisi työt uraanin rikastamiksi ja selvittäisi IAEA:n tarkastajien kanssa avoimesti selvittäisi raportissa esitettyjen asioiden tilan maassa.

Tähän Ahmadinejad ei ole ollut valmis.