Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ärähtää perhevapaauudistuksen jäihin laittamisesta, mikä oli perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) tekosia.

Saarikko ilmoitti aiemmin tänään laittaneensa uudistuksen jäihin ja ettei sitä pystytä toteuttamaan. Saarikon mukaan annetut reunaehdot olivat liian tiukat. Viime syksyn budjettiriihessä keskusta, kokoomus ja siniset sopivat, että uudistuksen pitää olla kustannusneutraali, eli se ei saisi lisätä valtion menoja.

–Teoriassa hyvältä vaikuttanut uudistuksen pohja olisi lyhyellä tähtäimellä näyttäytynyt perheille leikkauksena. Mielestäni se ei uudistuksen hyvistä ja erittäin tarpeellisista tavoitteista huolimatta olisi ollut oikea signaali suomalaisille perheille erityisesti aikana, jolloin syntyvyyslukemat ovat dramaattisesti laskeneet, Saarikko sanoi Facebook-päivityksessään.

Hallitus näyttää ajautuneen pahaan kiistaan asiasta. Uudistusta erityisen voimakkaasti ajanut kokoomus on vaatinut jatkamaan neuvotteluja. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vaatii, että trio eli hallituspuolueiden puheenjohtajat käsittelevät vielä perhevapaauudistuksen. STT:lle antamassaan lausunnossa hän syyttää keskustan eduskuntaryhmää uudistuksen kaatamisesta.

Lue lisää: Kokoomus hyökkää keskustan kimppuun: ”Perheministeriä ei valittu peruuttamaan perheiden uudistusta”

Orpo ottaa asiaan kantaa Twitterissä.

– Kokoomus haluaa jatkaa ratkaisun hekemista perhevapaisiin. Ei näin tärkeää asiaa noin vain voi kaataa, Orpo twiittasi.

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila vastaa Orpolle.

–Ilman lisärahaa ei tule uudistusta muuta kuin pienituloisilta lapsiperheiltä etuja leikkaamalla. Tähän Keskusta ei suostunut eikä suostu. Perheiden asiat ovat meille sydämen asioita, hän kirjoittaa Twitterissä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kannustaa osapuolia takaisin neuvottelupöytään.

–Perhevapaauudistus on tärkeä hallituksen isojen tavoitteiden kannalta. Yhtään työllisyys- ja tasa-arvouudistusta ei voi kuopata. Häviäjänä ovat suomalaiset perheet, isät, äidit ja lapset. Nyt takaisin neuvottelupöytään hakemaan perheiden kannalta parempi ratkaisu, hän twiittaa.

Lue myös: Antti Kaikkonen vastaa syytökseen: ”Emme kaataneet perhevapaauudistusta”

Saarikko: Hallituksen perhevapaauudistus kaatuu