Kokoomus putosi keskiviikkona ulos sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteenkaavailemasta koalitiohallituksesta, ja syyksi kerrottiin erimielisyys talouspolitiikassa.

Alma Median vaalikoneeseen ennen eduskuntavaaleja annetuista vastauksista kuitenkin käy ilmi, että myös hallitusneuvotteluihin osallistuvien viiden puolueen edustajilla on merkittäviä talouteen liittyviä näkemyseroja.

Keskiviikkona alkaneita hallitusneuvotteluita tunnetusti hankaloittavat puolueiden ilmoittamat kynnyskysymykset. Esimerkiksi sdp haluaa laajentaa veropohjaa, kiristää yritysverotusta ja lakkauttaa yrittäjävähennyksen, kun taas keskusta on paaluttanut, ettei yrittäjien ja yritysten verotusta saa kiristää. Myös muun muassa keskustan ja vihreiden tavoitteet metsien hakkuista joutuvat neuvotteluissa törmäyskurssille.

LUE MYÖS: Sanna Marin sanoo suoraan: Hallitusneuvotteluissa hankala kiistakapula – ”Oma pöytäni yksi haastavimmista”

Vaalikonevastaukset paljastavat puolueiden kansanedustajien tarkemmat näkemykset eräistä talouteen liittyvistä kysymyksistä. (Katso laaja grafiikka jutun lopusta.)

Pääomatulojen verotus: Vihervasemmisto kiristäisi

Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat ovat vahvasti sitä mieltä, että pääomatulojen verotusta pitäisi kiristää. Sen sijaan keskusta ja rkp ovat asiasta eri mieltä.

LUE MYÖS: ”Verotetaan kaikkea omaisuutta, jota ei nyt veroteta” – Vasemmistoliitto sanoo suoraan mistä repisi 2 miljardia

Perintövero: Keskusta ja rkp luopuisivat

Vaalikoneväitteen ”Perintöverosta pitää luopua” allekirjoittavat etenkin rkp:n kansanedustajat. Keskustaedustajien vastausten keskiarvo on lähellä neutraalia, mutta kuitenkin luopumisen puolella. Kolmen puolueen vihervasemmisto ei verosta luopuisi.

Perustulo: Vasemmistoliitto ja vihreät kannattavat
Vanhempainvapaat: vain keskusta jarruttaa

Sdp:n, vihreiden, rkp:n ja vasemmistoliiton kansanedustajat ovat keskimäärin sillä kannalla, että vanhempainvapaa pitäisi jakaa tasan naisten ja miesten kesken. Sdp:n edustajat ovat näistä epäilevimpiä, mutta kuitenkin myönteisellä kannalla. Keskustan edustajat sen sijaan ovat keskimäärin eri mieltä asiasta.

LUE MYÖS: Kela: +150 €/kk näkyy Suomen äitien käytöksessä – jäävät pidemmäksi aikaa kotiin

Ydinvoima: ei enää

Kaikki hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat kansanedustajien vaalikonevastausten perusteella keskimäärin sitä mieltä, että Suomeen ei pidä rakentaa viidennen ydinvoimalan jälkeen lisää ydinvoimaa. Keskustan edustajista moni kuitenkin on asiasta neutraalilla linjalla.

Hoivan laatu ylös veroilla: vasemmistoliitto peukuttaa

Vaalikoneessa pyydettiin näkemystä myös väitteeseen, jonka mukaan ”vanhustenhoidon laatua pitää nostaa tuloverotusta kiristämällä”. Vasemmistoliiton edustajat olivat vahvasti samaa mieltä väitteen kanssa, kun taas sdp:n ja vihreiden edustajat keskimäärin suhtautuivat asiaan melko neutraalisti. Keskusta ja rkp olivat keskimäärin eri mieltä asiasta.

Sosiaalituet: Ei leikata

Yhdenkään nyt neuvottelevan puolueen edustajat eivät pitäneet hyvänä ideana vaalikoneen väittämää, jonka mukaan valtion velkaantumista pitää vähentää leikkaamalla sosiaalitukia. Vasemmistoliitto oli ehdotuksesta vähiten innoissaan.

Poliittiset lakot: keskusta rajoittaisi

Keskustan ja rkp:n akseli erottuu selvästi myös kysymyksessä poliittisista lakoista. Keskustan edustajat keskimäärin rajoittaisivat oikeutta poliittisiin lakkoihin tai suhtautuvat asiaan neutraalisti. Rkp:n edustajat sijoittuvat lähelle neutraalia, kun taas sdp, vihreät ja vasemmistoliitto puolustavat voimakkaasti oikeutta poliittisiin lakkoihin.

LUE MYÖS:

Kokoomuslainen ministeri paljastaa: Nämä 3 ehtoa Antti Rinne hylkäsi – ”Tämä voi päättyä Kreikan kohtaloon”

”Tulossa Antti Rinteen unelmahallitus – lysti rahoitetaan lainarahalla ja veronkiristyksillä”