Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja ei miellytä suomalaisia jalkapallofaneja. Suomen A-maaotteluissa on kahden viimeisen vuoden aikana huudettu vaatimuksia ”Alaja ulos”. Sosiaalisessa mediassa Alajaa pilkataan kovin sanakääntein.

Suomen A-maajoukkueen vuosi 2016 oli surkea. Alajan pestaamaan päävalmentajan Hans Backen alaisuudessa Suomi ei voittanut yhtään ottelua.

Kun Backe sai maanantaina potkut, ei Alaja järjestänyt lehdistötilaisuutta, eikä suostunut median haastateltavaksi. Hän antoi mediakommenttinsa videohaastattelun kautta, eikä vastannut puhelimeen.

Medialta Alaja ei piiloutunut suinkaan ensimmäistä kertaa. Positiivisia asioita hän kommentoi mielellään, mutta negatiivisten asioiden keskellä hän ei ole tavoitettavissa.

Kansa suhtautuu urheiluun tunteella ja urheilujohtajat ovat harvoin kansan rakastamia persoonia. Jääkiekkoliittoa vuosikaudet johtanutta Kalervo Kummolaa haukuttiin silloinkin, kun maajoukkue menestyi.

Kummola ei kuitenkaan piiloutunut medialta negatiivisten asioiden keskeltä. Hän tuli julkisuuteen niin Raimo Summasen 2004 potkujen kuin 2012 MM-kisojen lippufarssinkin keskellä ja vastasi miltei aina puhelimeen. Kummola osasi kääntää asioita mediassa voitokseen.

Alajan kauden aikana jalkapallon harrastajamäärä on ollut Suomessa kasvussa. Veikkausliigan katsojamäärät kasvavat ja Suomen A-maaotteluissa käy yhä paljon väkeä, vaikka tulokset ovat umpisurkeita. Palloliitto korostaa olevansa merkittävä lasten, nuorten ja aikuisten liikuttaja, mikä pitää paikkansakin.

Suomen maajoukkueiden taso ei kuitenkaan kohene. Uusia huippupelaajia Suomesta ei juuri tule. Jalkapallo on viihdeteollisuutta, jossa asiakkaalla, eli tässä tapauksessa Suomen kansalla on sanansa sanottavana.

Mikään laki ei määrää, että Alajan pitäisi kommentoida medialle yhtään mitään. Palloliiton julkisuuskuvan kannalta mediahiljaisuus ei ole kuitenkaan hyväksi.

Jos Alaja tulisi reilusti julkisuuteen, ja ilmoittaisi, että ”Palloliitossa on tehty virheitä, joita pyydämme nöyrästi anteeksi suomalaisilta jalkapallofaneilta”, nostaisi hän profiiliaan. Suomessa arvostetaan suoraa puhetta.

Urheilujohtajien mediahiljaisuus olisi ymmärrettävissä Kiinassa tai Venäjällä, mutta ei 2010-luvun Suomessa. Alaja tekee mediahiljaisuudellaan suomalaisen jalkapallon julkisuuskuvalle vain hallaa.