Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisen kansanedustajan käyttämästä alatyylisestä ilmaisusta noussutta kohua.

Kansanedustaja Mauri Peltokangas kutsui pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ministereitä Facebookissa ”säälittäviksi perserei’iksi”, mutta poisti kommenttinsa myöhemmin. Kommentti liittyi siihen, että ministerit eivät olleet pahoitelleet perussuomalaisen vaalipäällikön rajua pahoinpitelyä, jota tutkitaan nyt murhan yrityksenä.

Alatyylisen ilmaisun käyttö on herättänyt kiivasta keskustelua, ja nyt asiaa kommentoi puolueen puheenjohtaja Halla-aho, joka rinnastaa tölväisyn vasemmistoliiton riveistä esitettyihin kommentteihin.

Hän viittaa vasemmistoliiton puheenjohtajan, opetusministeri Li Anderssonin kommenttiin Ylen A-studiossa. Halla-aho oli väittänyt vihervasemmiston ajavan politiikkaa, joka käytännössä johtaa siihen, että alueet Suomessa muuttuvat vähitellen asuinkelvottomiksi.

”Aivan suoraan sanottuna paskapuhetta”, Andersson vastasi Halla-aholle A-studiossa helmikuussa.

Lisäksi opetusministerin erityisavustaja Dan Koivulaakso (vas) tviittasi viime viikolla perussuomalaisten EU:n elvytyspakettia koskeneesta tiedotustilaisuudesta. Perussuomalaiset vaati eduskuntaa koolle kesätauolta käsittelemään pakettia. Vaatimus kuivahti heti, sillä puhemies Anu Vehviläinen (kesk) ilmoitti, ettei kutsu eduskuntaa koolle, eivätkä myöskään muut oppositiopuolueet yhtyneet vaatimukseen.

”Perustuslaki määrittää miten valtiopäivät kutsutaan koolle, ei trollioikeiston lehdistötilaisuus”, Koivulaakso tviittasi.

LUE LISÄÄ:

Nyt Halla-aho toteaa, ettei tällainen kielenkäyttö ole toivottavaa.

”Ei ole toivottavaa, että kansanedustaja kutsuu ministereitä ’perserei'iksi’. Ei ole liioin toivottavaa, että ministeri syyttää oppositiojohtajaa ’paskapuheesta’ tai että ministerin erityisavustaja kutsuu oppositiota ’trollioikeistoksi’”, Halla-aho tviittaa.

”Ministeriä riennettiin taannoin puolustamaan argumentilla, että ’kyllä paskapuhetta saa kutsua paskapuheeksi’. Samalla logiikalla kai sitten persereikääkin saa kutsua persereiäksi. Itse soisin, että kummassakin tapauksessa valitaan vähemmän graafinen ilmaisu.”

Halla-aho antaa ymmärtää, ettei Peltokankaalle ole luvassa seurauksia kielenkäytöstä.

”Äänestäjät ottanevat Peltokankaan toimintaan kantaa äänestyskopissa. Se riittää demokraattiseksi kontrolliksi”, Halla-aho toteaa Twitterissä.