Valtakunnansyyttäjä ei nosta syytettä kansanedustaja Juho Eerolan (ps.) Facebook-kirjoituksista.

Tapauksessa oli kyse Romaniasta Suomeen tulleista romaneista. Eerolan epäiltiin syyllistyneen kommenteillaan kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Eerola oli julkaissut omalla Facebook-sivullaan kommentteja Ylen uutiseen. Se käsitteli huumausainerikosasiaa, jossa epäiltyinä on ollut useita Romanian kansalaisia.

Eerola oli kirjoittanut muun muassa näin:

–Jokainen, joka näitä kerjäläisiä tukee, tukee myös laitonta pillerikauppaa. Jos kaikki toimisivat kuten minä, häipyisivät nämä maallemme täysin hyödyttömät rikolliset sinne minne kuuluvatkin. Eli romanit Romaniaan.

–Siis nuo on rikollisia. Huumekauppiaita ja varkaita. Jos niille ei anna rahaa ja suhtautuu vihamielisesti, ne häipyvät.

Eerolan FB-profiili ei ole ollut julkinen, mutta julkaisut ovat näkyneet hänen Facebook-kavereilleen, joita on ollut noin 5000.

Eerola on puolustanut kirjoituksiaan sanomalla, ettei hänen tarkoituksenaan ollut loukata romaneja vaan rikollisia. Hän on myös ilmoittanut muokanneensa ensimmäisenä julkaisemaansa kirjoitusta vaihtamalla kerjäläiset ryökäleiksi.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on tänään perjantaina tehnyt ratkaisun syyttämättä jättämisestä, koska asiassa ei ollut näyttöä syytteen nostamiseksi. Hän katsoo kommenttien kuuluvan sananvapauden piiriin, vaikka Eerolan kirjoituksessa esitetään varsin yleistävästi väite kohderyhmään kuuluvien henkilöiden syyllistymisestä rikoksiin. Kansanedustajan arvovallalla esitettynä se voi herättää jopa vihaa kansanryhmää kohtaan, päätöksessä todetaan.

Korjattu otsikkoa klo 13:08: Muutettu sana romanit muotoon romanialaiset.

Korjattu otsikkoa klo 16:52: Tarkennettu sanaa romanialaiset muotoon romanikerjäläiset.