Helsinkiläinen kunnallispoliitikko Abdirahim ”Husu” Hussein (sd) ja nurmijärveläinen kunnallispoliitikko Maiju Tapiolinna (ps) kohtasivat tänään keskiviikkona Ylen aamu-tv:n keskustelussa.

Hussein herätti viime viikolla laajaa keskustelua tviiteillään, joiden mukaan kaikki perussuomalaiset ja puolueen äänestäjät ovat rasisteja. LUE LISÄÄ: Husu Husseinin tviitti perussuomalaisten äänestäjistä kuohuttaa – Kuntapoliitikko: Asia viety nyt poliisille

Hussein perusteli tätä aamu-tv:ssä sillä, että puheenjohtaja Jussi Halla-ahon linjan ja lausumien tukeminen on rasismin tukemista.

”Jos sulla on oikeasti todella paha olla täällä Suomessa, jos koet, että me ollaan hirveän rasistinen maa ja hirveän rasistinen kansa, eikö sun silloin pitäisi valita asuinpaikka ihan uudelleen? Miettiä, että onko Somalia sulle parempi paikka. Mitä jos olisin mennyt Somaliaan sanomaan, että kaikki somalit ovat rasisteja, olisinko tällä hetkellä päätä lyhyempi vai istuisinko paikallisen tv:n haastattelussa?” Tapiolinna sanoi kääntyen Husseinia kohti.

”Toi on juuri se retoriikka, että jos olen eri mieltä, koska satun olemaan somali, koska satun olemaan erilainen suomalainen, mä en saisi sanoa ollenkaan ja mun täytyy poistua maasta. Ei ole mitään muuta ratkaisua. Miksi en voi olla suomalainen? Miksi en voi sanoa ääneen, mitä ajattelen asioista? Eikö sananvapaus koske myös minuakin? Enkö saa olla epätyytyväinen siihen, että Suomi ei ole sellainen kuin toivoisin?” Hussein vastasi.

”Totta kai saat olla epätyytyväinen Suomeen, eihän se sitä tarkoita”, Tapiolinna vastasi.

LUE MYÖS: Jussi Halla-aho vastaa Husu Husseinin ulostuloon – vertaa muslimien yleistämiseen

Tapiolinnan mielestä Hussein leimaa kaikki perussuomalaisten äänestäjätkin rasisteiksi, vaikka esimerkiksi ikäihmiset eivät Tapiolinnan mielestä välttämättä edes tiedä, mitä rasisti tarkoittaa.

”On sosiaaliturvan päälle oksentamista ja meidän suomalaisten aliarviointia, että kehtaat tulla tänne puremaan ruokkivaa kättä”, Tapiolinna myös sanoi Husseinille.

Toimittaja kysyi häneltä, pitäisikö Husseinin olla kiitollinen.

”Kysymys ei ole siitä, että pitäisi olla kiitollinen koko ajan. Meillähän on paljon ulkomaalaisia ihmisiä, ulkomaalaistaustaisia ihmisiä, jotka eivät pidä hirveää numeroa itsestään, jotka ovat täällä ihan normaalisti työssään ja elävät täällä normaalisti. Ja he eivät myöskään tuolla huutele, että te olette kaikki suomalaiset rasisteja. Pitääkö meidän sitten niellä se, että meitä nimitellään rasisteiksi?” Tapiolinna vastasi.

LUE MYÖS: Husu Hussein: ”Olen täysin samaa mieltä Antti Rinteen kanssa – emme kaipaa tekstiä, jota olen käyttänyt”

”Olen ollut Suomessa 25 vuotta ja viimeiset 21 vuotta olen ollut koko ajan työssä ja maksanut veroa ynnä muuta. Siitä huolimatta hän on automaattisesti sitä mieltä, että koska saan sitä [sosiaaliturvaa] niin en saisi sanoa”, Hussein vastasi.

Tapiolinna kertoi viime viikolla tehneensä tutkintapyynnön Husseinin tviitistä.

Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko kertoi näkökulmassaan rasismitutkimuksista:

Näkökulma: Suomessa on paljon rasismia ja perussuomalaisissa tutkitusti eniten rasisteja

Päivitys klo 13:13: Otsikkoa tarkennettu. Tapiolinna ei suoraan kehottanut Husseinia lähtemään Suomesta vaan miettimään asuinpaikan vaihtoa ja sitä, olisiko Somalia hänelle parempi paikka.