Pohjoismaisen neuvoston kokoontuminen aiheuttaa sisäpoliittista kuohuntaa Suomessa. Sekä oppositiopuolue perussuomalaisten Vilhelm Junnila että hallituspuolue keskustan Mikko Kärnä kritisoivat kokoontumisen yhteydessä esiin tulleita asioita.

”Pohjoismaiden neuvostossa pääministeri Antti Rinne korosti ensin rakentavaa keskustelua mutta sitten haukkui ’maahanmuuttovihamieliset populistit’. Kävelin ulos puheen aikana, koska odotan pääministeriltä asiallista käytöstä, kun hän edustaa Suomea ulkomailla”, kansanedustaja Junnila tviittaa.

Kärnä puolestaan kritisoi palkintotilaisuuden yhteydessä tarjottua ruokaa. Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg kieltäytyi vastaanottamasta Pohjoismaisen neuvoston ympäristöpalkintoa. Perusteena oli se, ettei ilmastoliike tarvitse palkintoja, vaan tekoja.

LUE MYÖS:

”Olen tänään ilmastolakossa, enkä osallistu Pohjoismaiden neuvoston täysistuntoon. Meille tarjottiin eilen illalla palkintotilaisuuden yhteydessä pelkkää vegaaniruokaa. En hyväksy tällaista ideologista höpötystä. Tulen laatimaan aloitteen, jonka mukaisesti pohjoismaiden neuvoston on varmistettava, että se tarjoaa aina myös paikallisen liha- tai kalavaihtoehdon. Se on oikea ilmastoteko. Ei avokadopihvin syöminen”, Kärnä kertoo sosiaalisessa mediassa.

Helsingin Sanomat puolestaan kertoo, että neuvoston istunto muuttui eilen hetkeksi Suomen sisäpolitiikan areenaksi. HS:n mukaan kokoomuksen Wille Rydman kysyi Ruotsin pääministeriltä Stefan Löfveniltä, miten Suomeenkin saataisiin sosiaalidemokraattien johtama hallitus, joka haluaa laskea veroja ja tekee työn vastaanottamisesta aina kannattavaa.

Löfven vastasi kysymykseen sovittelevasti, mutta Rydman jatkoi asian kysymistä. Pääministeri Rinnekin puuttui lopulta keskusteluun.

”Hallitus nostaa Suomen kilpailukykyä satsaamalla koulutukseen”, Rinne sanoi. ”On tässä vähän korjattava kollegan tälle foorumille esittämiä väitteitä”, hän lisäsi HS:n mukaan.

LUE MYÖS: