Kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) puoluetoveri, varatuomari Leena Meri (ps.) puolustaa kansanedustajakollegansa esittämää näkemystä tarpeesta jättää tietyt lait ja sopimukset noudattamatta.

Huhtasaaren Facebook-kirjoitus herätti kuohuntaa verkossa ja sen on tuominnut vastuuttomaksi myös kansainvälisen oikeuden asiantuntija. Huhtasaari vaati turvapaikanhakijoiden käännyttämistä takaisin Ruotsiin keinolla millä hyvänsä ja kirjoitti, että ”jos lait ja sopimukset tuovat merkittävää haittaa ja kääntyvät meitä vastaan, pitää tarkastella myös niiden noudattamatta jättämistä.”

Leena Meri toteaa, että oikeusjärjestelmä ei voi olla irrallaan yhteiskunnan todellisesta tilanteesta. Tämän vuoksi hän pitää Huhtasaareen kohdistettua arvostelua kohtuuttomana.

– Jos sopimus osoittautuu kohtuuttomaksi tai jopa mahdottomaksi toiselle osapuolelle noudattaa, voidaan sitä yleisesti kohtuullistaa. Sopimus voidaan yleensä aina myös irtisanoa tai purkaa esimerkiksi toisen osapuolen merkittävien sopimusrikkomusten vuoksi, Meri kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Meri toteaa Huhtasaaren ihmettelevän ”pakolaiskriisin keskellä sitä, että miksi Suomi noudattaa EU-sopimuksia pilkulleen, jos sitä eivät muutkaan sopimusmaat tee”. Meri pitää ihmetystä ymmärrettävänä.

– Nythän turvapaikanhakijat vaeltavat sopimusmaiden läpi Suomeen saakka, vaikka turvapaikkakäsittely pitäisi hoitaa ensimmäisessä sopimusmaassa. Siinä on mielestäni aika monta sopimusrikkomusta matkalla. Miksi Suomi ei saisi ajaa omaa etuaan, jos sen talous ei kestä sopimuksen noudattamista. Näinhän muutkin maat toimivat päästäessään pakolaiset eteenpäin ja täysin tietoisena sopimusvelvoitteistaan, Meri puolustaa.

– Tilannehan on se, että EU-sopimuksia laadittaessa ei ole varauduttu tällaiseen pakolaisten vyöryyn. Sopimukset eivät siis ole tässä poikkeustilanteessa toimivia eikä tällaisen tilanteen varalle ole sovittu mitään. Silloin pitää jokaisen maan yksin tai yhdessä keksiä pikaisia ratkaisuja tilanteeseen. On itsestään selvä asia, että kukin itsenäinen maa ajattelee oman maansa kansalaisten etuja ja oikeuksia tilannetta ratkaistessaan, hän jatkaa.