Hallituspuolueissa on nyt herätty lakivalmistelussa havaittuun ongelmaan, joka jättää osan yksinhuoltajaisistä kokonaan ilman vanhempainrahaa.

Uusi Suomi kertoi lokakuussa, että perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri jyräsi pykälät, jotka oli jo valmisteltu epäkohdan ottamiseksi huomioon. Ilman vanhempainrahaa olivat jäämässä sellaiset lapsen biologiset isät, jotka hoitavat lasta yksin, mutta jotka eivät ole missään vaiheessa asuneet tai olleet aviossa lapsen äidin kanssa.

Lue lisää:

Ministeri jyräsi valmiit pykälät: Osa isistä jäämässä ilman perhevapaita

”Hallitus haluaa kieltää yksinhuoltajilta isyysrahan – isä joutuu töihin, vaikka kotona on vastasyntynyt”

Nyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituksen valiokuntavastaavat Arja Juvonen (ps.), Hannakaisa Heikkinen (kesk.) ja Sari Sarkomaa (kok.) ilmoittavat, että valiokunta korjaa epäkohdan.

– Vuosittain kymmenkunta isää saa vauvan heti syntymän jälkeen hoidettavakseen ilman että on ollut vakituista suhdetta äitiin. Vaikka ei ole kysymys suuresta joukosta isiä, on jokainen tällainen tilanne taloudellisesti mahdoton ja vaikeuttaa merkittävällä tavalla pienestä vauvasta huolehtimista, kolmikko sanoo tiedotteessa.

– Uudistus on tärkeä ennen kaikkea lapsen näkökulmasta. Yksinhuoltajavanhempi ansaitsee kaiken saatavissa olevan tuen, jotta lapsi saa parhaan mahdollisen alun elämälle. Uuden lain myötä lapsen biologinen isä on vauvaa kotona hoitaessaan aina oikeutettu niin vanhempain- kuin isyysvapaaseen normaaleine korvauksineen. Tämä on tärkeä parannus, Juvonen, Heikkinen ja Sarkomaa toteavat.