Hallitus tarkastelee raakaöljyn hintakehitystä ja harkitsee tarvittaessa lupaustaan polttoaineveron laskemisesta, lupasi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kansanedustaja Ville Taviolle (ps.) eduskunnassa tiistaina.

Tavio kysyi Orpolta jo viime viikolla, aikooko hallitus pitää lupauksensa polttoaineverotuksen uudelleentarkastelusta. Hallitus linjasi kehysriihessään vuonna 2016, että jos öljyn maailmanmarkkinahinta nousee 80 dollariin tynnyriltä, verotusta harkitaan uudelleen. Öljyn hinta käväisi yli 80 dollarissa toukokuussa.

Orpo ei viime viikolla muistanut hallituksen aiempaa lupausta, mutta oli nyt selvittänyt asiaa.

– Selvitin sen todellakin, ja selityksenä se, että se [hallituksen linjaus] oli ajalta ennen kuin olin aloittanut valtiovarainministerinä. Mutta nyt on kuitenkin hyvä uutinen se, että [öljyn] maailmanmarkkinahinta on laskenut 75 dollariin ja öljyn tuotantomäärä on paremmin nousussa. Mutta kunnioitamme tietenkin niitä linjauksia, mitä hallitus on tehnyt. Katsotaan jatkossa, Orpo vastasi Taviolle.

Tavio totesi raakaöljyn hinnan todella nyttemmin taas laskeneen. Hän kysyi kuitenkin vielä, että jos hinta nousee ”vähän pysyvämmin” yli 80 dollariin, aikooko hallitus lunastaa lupauksensa verojen tarkastelusta.

– Toivoisin, että hallitus varautuisi siihen polttoaineveron laskuun.

Orpo vakuutti, että näin tarvittaessa tapahtuu.

– Todella on niin, että mikäli hinta nousee yli 80 dollarin, niin silloin hallitus tarkastelee näitä verotusratkaisuja uudelleen. Sen pystyn lupaamaan, että varmasti tarkastellaan ja sitten katsotaan kokonaisuutta, Orpo sanoi.

Ministerin mukaan on tärkeää, että polttoaineen hinta ei nouse liikoja.

– Koska sillä on merkitystä myöskin työllisyyden kannalta ja ihmisten ostovoiman kannalta, niin kyllä se ihan vakavasti pitää ottaa.

Lue lisää: Kansanedustaja vaatii: Bensan hintaa alennettava Suomessa – ”Soinin lupaus pidettävä”