Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Ville Tavio kritisoi laittomasti maassa olevien paluurahan korotusta. Uutissuomalainen kertoi eilen, että vapaaehtoisen paluun tukea aiotaan korottaa tuntuvasti.

Uutissuomalaisen mukaan sisäministeriön valmistelema asetuksen muutos korottaisi etenkin käteistukea, jonka määrä riippuu paluumaasta ja sen olosuhteista. Useimmiten paluuraha on nyt 200–1 000 euroa. Kohdemaihin kuuluvat muun muassa Irak, Afganistan ja Somalia, joista tulee Suomeen suurin osa kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista.

Uutissuomalaisen tietojen mukaan yksi esimerkki olisi kaavailtu korotus 1 500 eurosta 2 500 euroon. Uutissuomalaisen haastattelema lainsäädäntöneuvos ei kuitenkaan halua puhua vielä summista.

Tavio ihmettelee, että Suomen hallitus, joka leikkaa suomalaisilta ja ottaa lisää velkaa, korottaa maassa laittomasti olevien paluurahaa. Tavion mukaan hallituksen tulisi ennemmin panostaa palautusten tehostamiseen. Hän huomauttaa, että kansainvälisen oikeuden mukaan jokainen valtio on vastuussa omista kansalaisistaan, eikä voi evätä näiltä maahanpääsyä.

Irak on ollut haluton palautusyhteistyöhön ja ottaa vastaan vain vapaaehtoiseesti palaavat. Tavio katsoo, että Irak rikkoo kansainvälistä oikeutta estäessään omien kansalaistensa palautuksia.

– Laittomasti Suomessa olevien irakilaisten palautukset eivät voi perustua yksistään vapaaehtoisuuteen ja heille maksettavan paluurahan houkuttelevuuteen, Tavio sanoo tiedotteessa.

Tavion mukaan tilanne on kestämätön.

– Irak on pakotettava tavalla tai toisella ottamaan vastaan omat kansalaisensa. Suomi ei ole kansainvälisoikeudellisessa vastuussa Irakin kansalaisista.

– Koska Irak jatkaa palautusten estämistä, tulee Suomen ryhtyä vastatoimiin esimerkiksi asettamalla irakilaiset ehdottomaan maahantulokieltoon.