Perussuomalaisen kansanedustaja Juho Eerolan eduskunta-avustaja Vilhelm Junnila uskoo, että puolueen syrjäytetyn puheenjohtajan Timo Soinin alkuperäinen suunnitelma ei ollut perustaa uutta puoluetta vaan ”vallata” perussuomalaiset takaisin haltuunsa puoluehallituksen kautta. Uuden vaihtoehdon edustajat ovat kiistäneet väitteen Twitterissä.

Varakansanedustaja Junnila kirjoittaa perussuomalaisten puoluekokouksesta ja sen jälkeisistä tapahtumista Puheenvuoron blogissaan otsikolla ”Soini yritti vallata puolueen takaisin”. Sosiaalisessa mediassa kirjoitusta ovat jakaneet perussuomalaisiin jääneet kansanedustajat kuten puolueen 1. varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari, joka ilmoittaa tukevansa Junnilan näkemystä asiasta.

– Puheenjohtajuuden jättävän Timo Soinin tavoitteena ei ollut perustaa uutta eduskuntaryhmää ja uutta puoluetta. Soinin ennen puoluekokousta tekemä sotasuunnitelma oli huomattavasti härskimpi: vallata puolue ja täysin sääntöjen mukaisesti, Junnila kirjoittaa blogissaan.

– [Puoluehallitus] oli tärkein osa Soinin suunnitelmaa, jonka tarkoituksena oli tehdä irtautuvasta ryhmästä perussuomalaisten virallinen eduskuntaryhmä ja toiseen ryhmään jäävistä lainsuojattomia.

Myös Uusi Suomi on kertonut puoluehallituksen roolista perussuomalaisten vallanvaihdoksessa. Mikäli 13-jäsenisen puoluehallituksen enemmistö olisi ollut niin sanotusti soinilaisia, olisivat soinilaiset voineet valita Soinin ympärille perustetun uuden eduskuntaryhmän puolueen viralliseksi eduskuntaryhmäksi. Tämä olisi jättänyt Halla-ahon ryhmän erikoiseen välitilaan, vaikka puoluehallitus ei olisikaan suoraan kyennyt erottamaan perussuomalaisten uutta johtoa – siihen olisi tarvittu puoluekokouksen päätös. Lue lisää: Halla-aho sai puoluehallituksenkin haltuunsa: Soinille potkut?

Vilhelm Junnilan mukaan tämä suunnitelma selittää myös, miksi Soini kiisti blogissaan niin voimakkaasti spekulaatiot, että hän saattaisi loikata ja jättää perustamansa puolueen.

– Se ei ollutkaan tavoite, vaan puolueen valtaaminen, Junnila uskoo.

Junnilan mukaan puoluekokouksen varsinainen takaisku Soinille syntyi vasta siitä, että hänen lähimiestään Jussi Niinistöä ei valittu ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

– Niinistön rooli oli ratkaiseva, sillä puolueen säännöissä päätösvaltaan edellytetään, että puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ovat kokouksessa läsnä. Päätösvaltaan riittää 1/3 puoluehallituksen jäsenistä ja siten Niinistö olisi voinut kutsua kokouksen, kun Halla-aho on Brysselissä, Junnila kirjoittaa.

Puolueen puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa ovat automaattisesti puoluehallituksen jäseniä. Kun koko puheenjohtajisto muodostui halla-aholaiseksi, soinilainen enemmistö puoluehallituksessa alkoi jäädä haaveeksi. Uusi Suomi on kirjoittanut, että juuri tämä selittää halla-aholaisten tarpeen ottaa puoluekokouksessa haltuunsa koko puheenjohtajisto. Lue lisää: Näkökulma: Nyt selvisi, miksi Jussi Halla-aho halusi selkävoiton

Junnilan mukaan puoluehallituksen jäseniin otettiin Soinin leiristä yhteyttä puoluekokouksen jälkeisinä päivinä, kun uuden eduskuntaryhmän perustamista valmisteltiin.

– Puhelimet pirisivät ja tiistai-iltana käytiin henkinen taistelu puoluehallituksen enemmistöstä. Tilanne saattoi ratketa Jani Kolehmaisen eroon puoluehallituksesta. Sen jälkeen lähes koko puolueväki puoluetoimistosta alkaen jäi tukemaan demokraattisesti valittua johtoa, Junnila kirjoittaa.

Hänen mukaansa Niinistön roolin tärkeydestä kertoo se, että valtaosa soinilaisista poistui puoluekokouksesta Laura Huhtasaaren tultua valituksi 1. varapuheenjohtajaksi, ”vaikka muiden varapuheenjohtajien vaali oli vasta alkamassa”.

Junnilan mukaan hänen analyysinsä perustuu keskusteluihin ja havaintoihin sekä puoluekokouksessa että eduskunnassa, kuin myös muihin tietolähteisiin mediassa ja muualla.

Timo Soinin (uv.) valtiosihteeri Samuli Virtanen vastasi Uuden Suomen haastattelupyyntöön, ettei Junnilan kirjoitukseen ole kommentoitavaa. Uusi Suomi pyysi sekä Soinin että Virtasen haastattelua. Puolustusministeri Jussi Niinistön (uv.) avustaja Petteri Leino tyrmää Junnilan kirjoituksen Twitterissä. Leinon mukaan ”kaikki meni näissä salaliittoteorioissa pieleen”.

Samoilla linjoilla on toisen Uusi vaihtoehto -ryhmää edustavan ministerin, työministeri Jari Lindströmin avustaja Juha Halttunen. Hänen mukaansa puoluehallituksen niin sanotusta kaappauksesta ei olisi juuri ollut hyötyä.

LUE MYÖS:

Nyt se varmistui: Timo Soinille ja muille kapinallisille potkut perussuomalaisista

Halla-aho sai puoluehallituksenkin haltuunsa: Timo Soinille potkut?

Perussuomalaisiin jäänyt Packalén: ”Kun vaaleissa hävinneet lopettavat leikin, halveksitaan demokratiaa”

Jari Lindström avautuu: ”Nuivien kostonhimo” rikkoi perussuomalaiset