Kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen (ps.) arvostelee Helsingin kaupunginhallitusta toimista, joiden hän katsoo rapauttavan Suomen turvapaikkajärjestelmää.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina lähettää kaupunginvaltuustoon päätösehdotuksen, jolla Helsinki lisää paperittomien – tai laittomasti maassa oleskelevien – ihmisten oikeuksia. Valtuustolle esitetään, että paperittomat saavat välttämättömän huolenpidon ja toimeentulon kuten ruoan, majoituksen ja kiireellisen sairaanhoidon lisäksi oikeuden ”välttämättömään” sairauksien hoitoon, lääkitykseen, hoidon seurantaan, rokotuksiin sekä hammashoitoon ”samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijat”. Lisäksi raskaana oleville ja pienten lasten perheille taataan mahdollisuus pidempikestoiseen kriisimajoitukseen. Tavoitteena on helpottaa paperittomien elämää ja elinolosuhteita.

– Tilanne on täysin absurdi. Samaan aikaan kun valtio pohtii (tai ainakin sanoo pohtivansa) miten laittomasti maassa oleskelua vähennetään tehokkaasti, kutsuu Helsinki kaikki kylään. Ilmaiseksi. Koko kalliissa turvapaikkaprosessissa ei ole enää mitään järkeä. Sen lisäksi että tällainen syö uskon lain noudattamiseen, on se täysin helsinkiläisen veronmaksajan harteilla. Ja kuten kaikki tietävät raha ei tule seinästä vaan se leikataan muilta avun tarvitsijoilta. Ilmankos oli omaishoitajilta leikattava, valtuutettu Rantanen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Lisäksi kaikessa viisaudessaan kaupunginhallitus esittää, että edellä mainittuja palveluja tulee mainostaa kaupungin internet-sivuilla monilla kielillä mm. arabiaksi, somaliksi, bulgariaksi ja romaniaksi. Kaupungin henkilökunnan tulee myös tarjota palveluja aktiivisesti, hän jatkaa.

Rantasen mukaan Helsinki myös kehottaa työntekijöitään toimimaan niin, että löydetään ihmisille väyliä pois paperittomuudesta. Hänen mukaansa tämä olisi helppoa, kun vain ”henkilö poistuu maasta ja henkilön tulee poistua maasta”.

Aloite paperittomien tilanteen edistämisestä eteni kaupunginhallituksesta valtuustoon äänin 8–7. Vastaan äänestivät kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat sekä Sdp:n Tomi Sevander, puolesta vasemmistoliiton, vihreiden ja Rkp:n edustajat.

Esitettyä kaupungin toimintatapojen muutosta perustellaan sillä, että paperittomien määrä kasvaa Suomessa turvapaikanhakijoiden saadessa kielteisiä päätöksiä mutta kieltäytyessä lähtemästä maasta. Yhteiskunnan toimintojen ulkopuolella eläessään he ovat alttiita köyhyydelle, hyväksikäytölle ja erilaiselle syrjäytymiselle.

Lue myös: ”Mikä järki tässä on, kun laittomasti oleskelevat halutaan poistaa Suomesta?” – Perussuomalainen tyrmistyi Helsingin suunnitelmasta

Päivitys klo 10.49: tarkennettu, että kyseessä on päätösehdotus, joka etenee kaupunginvaltuustoon.