Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen arvelee Timo Soinin vihjanneen hänelle eduskuntaryhmän hajoamisen mahdollisuudesta jo pari viikkoa sitten.

–Hän (Soini) sanoi erittäin arvoituksellisesti, että ”10 päivää vielä ja minä jätän tämän uppoavan laivan.” Ajattelin, että vain rotat jättävät uppoavan laivan ja arvelin Soinin tarkoittaneen siirtymistä politiikassa taka-alalle. Kaiken tapahtuneen jälkeen ymmärrän, että sitä hän ei todellakaan tarkoittanut vaan mikäli Jussi Halla-aho valittaisiin puheenjohtajaksi, oli ”suunnitelma-B” jo valmis, Ronkainen kertoo blogissaan.

Ronkaisen mukaan näyttää selvältä myös se, millä perusteella uuteen ryhmään on jäseniä kyselty.

–Ainakin ne, jotka selkeimmin arvostelivat ministerien ja vanhan puoluejohdon toimintaa tai uhmasivat jopa ryhmäpäätöksiä ja siten kuuluivat ns. ”änkyräsiipeen”, olivat tiedusteluista ulkona. Uusi puoluejohto ja maahanmuuttoa kärkiteemoina pitäneet olivat heti ulkona. Neljä hallintorekisteriä vastustanutta poliisikansanedustajaa olivat samaten ulkona, mistä kertoo se, että Veera Ruoho ei tiennyt uudesta ryhmästä ennakkoon ja Kari Kulmala ehti ilmoittaa erostaan ennen kuin ryhmä nappasi hänet mukaansa. Arja Juvonen ei loikkareille kelvannut todennäköisesti homoavioliittokantansa vuoksi, mikä on Soinille kuin punainen vaate. Lisäksi totaalinen epäluottamuslause ja märkä rätti viskattiin silloisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Toimi Kankaanniemen kasvoille, joka ei saanut asiasta mitään vihiä ennen kohtalokasta ryhmäkokousta, hän kommentoi.

Ronkaisen mukaan eduskuntaryhmän jakautuminen ja Uusi vaihtoehto -ryhmän perustaminen vaikuttaa vaikuttaa hyvin suunnitellulta ja valmistellulta operaatiolta.

–Syypäät löytynevät ministeriaitiosta, niin omasta kuin ”hallitustovereidenkin”. Se, mitä uusi ryhmä ministerinsalkkunsa säilyttääkseen joutui lupaamaan, on vielä arvoitus. Uskon kuitenkin, että ryhmä on sitoutunut hallitusohjelman lisäksi edistämään sellaista syvempää EU-integraatiota ja vapaampaa maahanmuuttopolitiikkaa, joka oli kynnys perussuomalaiselle. Tuleva liittovaltiokehitys ja Kreikka-paketit viimeistään paljastavat uuden ryhmän todelliset karvat, hän kirjoittaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän jakautumista ovat kommentoineet myös muun muassa puolueen helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen ja perussuomalaisten Suomen Uutiset -lehden päätoimittaja Matias Turkkila. Työministeri Jari Lindström puolestaan arvioi keskiviikkona, että perussuomalaisten johtoon nostanut niin sanottu nuiva osasto teki suuren poliittisen virheen puoluekokouksessa.

Sampo Terho joutui torstaina eduskunnan kyselytunnilla vastaamaan EU-linjaansa koskeviin kysymyksiin. Hän pyrki perussuomalaisten puheenjohtajaksi muun muassa ajamalla EU-kansanäänestystä Suomeen.

Lue lisää:

Sampo Terhoa hiillostettiin EU-asioista: ”Minun linjani on sama, mutta teidän linjanne on muuttunut”

Matias Turkkila ryöpyttää: ”Timo Soinin miina laukeaa syliinne”

Perussuomalainen: ”Väitteet ääriliikkeiden vallankaappauksesta ovat täyttä puppua”

Jari Lindström avautuu: ”Nuivien kostonhimo” rikkoi perussuomalaiset