Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ihmettelee edelleen halua muuttaa eduskunnan istumajärjestystä. Suurimman puolueen sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi tänään ryhmien kokouksen päätteeksi, että puhemiesneuvosto ratkaisee asian.

Kyse on rkp:n halusta siirtyä pois aivan oikealla olevilta paikoiltaan. Ehdotuksena on ollut, että perussuomalaiset siirtyisi rkp:n sijaan oikealle salissa. LUE LISÄÄ: Äläkkä eduskunnan istumajärjestyksestä: Puhemiesneuvosto ratkaisee – kameroiden paikat halutaan selvitykseen

”Keskustelu on muuttunut hyvin eriskummalliseksi, kun se perustelu on ollut, että Euroopan parlamentista otetaan istumajärjestys”, Tavio sanoi medialle eduskunnassa tänään tiistaina.

Tavion mukaan rkp ja sen edeltäjäpuolue ovat istuneet samoilla paikoilla yli sadan vuoden ajan. Väitteen tueksi Tavio esitteli historioitsija Timo Soikkasen puoluekarttaa, joka kertoo puolueiden sijoittumisen poliittisella akselilla. Siinä rkp on sijoitettuna oikealle laidalle vuodesta 1880 lähtien.

Tavion mielestä istumajärjestyksen muutos aiheuttaisi sen, että sadan vuoden tradition sijaan istumajärjestys voitaisiin aina äänestyttää täysistunnossa. Istumajärjestyksen perusteleminen EU-parlamentilla johtaisi Tavion mielestä siihen, että jos EU-parlamentin istumajärjestys muuttuu, niin käy myös Suomen eduskunnassa.

”Tämä on hyvin huolestuttava kehitys, koska Euroopan unionin lainsäädäntö on ylempiarvoisempaa kuin Suomen lainsäädäntö, niin nyt myös eduskunnan arvo symbolisesti muodostuu Euroopan unionin parlamentin alaiseksi ja meistä tulee entistä enemmän Euroopan parlamentin alahuone”, Tavio sanoi.

Puolueet on salissa perinteisesti istutettu poliittisen vasemmisto–oikeisto-akselin mukaisesti siten, että puhemiehestä katsoen vasemmalla istuvat vasemmistopuolueet ja oikealla oikeistopuolueet. Tulkkauksen vuoksi rkp:n kansanedustajat ovat istuneet aivan salin oikealla reunalla.

Lindtmanin mukaan eduskuntaryhmät toivovat puhemiesneuvoston selvittävän myös sen, miten varmistetaan kuvausteknisesti yhtä suuri medianäkyvyys kaikille puolueille. Tavio kertoo nostaneensa asian itse keskusteluun mutta sanoo, ettei medianäkyvyys ole perussuomalaisille ensisijainen asia.

LUE LISÄÄ ÄLÄKÄSTÄ:

Perussuomalaiset pannaan eduskunnassa ”äärimmäisen oikealle” – ”Tosi pikkumaista, suhmurointia”

Jussi Halla-aho älähti istumajärjestyksestä: ”Pikkusieluista protestointia ja kiusantekoa”

Vääntö eduskunnan istumajärjestyksestä jatkuu – Jussi Halla-aho: ”Perussuomalaisten kyykyttäminen voi maistua makealle hetken”