Ajatushautomo Suomen Perustan varapuheenjohtaja ja perussuomalaisten Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila avaa nyt omaa osuuttaan ajatushautomon julkaiseman kirjan julkaisuprosessista.

Jukka Hankamän kirjoittamasta ja ajatushautomon julkaisemasta ”Totuus kiihottaa” -kirjasta puhkesi kohu, kun kävi ilmi, että kirja sisältää naisvihamielistä tekstiä. Opetus- ja kulttuuriministeriö harkitsee valtionavustuksen takaisinperintää ajatushautomolta.

LUE LISÄÄ:

Eilen keskiviikkona perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, varapuheenjohtaja Riikka Purra ja puoluesihteeri Simo Grönroos kiistivät vastuunsa kirjan julkaisusta. Halla-aho oli pitämässä poliittista tilannekatsausta tilaisuudessa, jossa kirja julkaistiin. Purra istuu Suomen Perustan säätiön hallituksessa. Grönroos puolestaan on Suomen Perustan edellinen toiminnanjohtaja, jonka kaudella Hankamäen kirjahanke käynnistyi.

Nyt Turkkila kertoo Twitterissä lukeneensa Hankamäen tekstin läpi etukäteen, koska ajatushautomo oli sillä hetkellä ilman toiminnanjohtajaa. Hän kertoo käyneensä tekstin ”problemaattiset kohdat” Hankamän kanssa läpi syksyllä 2019. Ajatuspajan nykyinen toiminnanjohtaja Marko Hamilo luki Turkkilan mukaan kirjan läpi ennen julkaisua tämän vuoden puolella. Turkkilan mukaan hän ei enää uudelleen lukenut kirjaa eikä siten varmistanut, että tarvittavat muutokset oli tehty.

”Jälkikäteen ajateltuna tuntuu ilmeiseltä, että minun olisi pitänyt lukea kirja uudelleen laadunvarmistuksellisista syistä”, Turkkila kirjoittaa nyt.

”On fakta, että kirjoituksessa on paikoitellen alatyylistä, kärjistävää kieltä. Monet osuudet olivat alatyylisiä ja täysin asiattomia. Käytettyjä ilmaisuja ei ole syytä puolustella”, Turkkila kirjoittaa.

”Laadunvarmistuksen virhe näyttäisi olevan minun. En ilmeisesti painottanut riittävästi Hankamäelle alatyylisen ilmaisutavan korjaamisen tarpeellisuutta”, Turkkila kirjoittaa.

Twitter-keskustelussa huomautetaan, että suurin ongelma Hankamäen kirjassa ei ollut alatyylinen kieli vaan sen välittämät ajatukset naisista.