Eduskuntaryhmät sopivat istuntosalin istumajärjestyksen muuttamisesta siten, että perussuomalaiset ovat siirtymässä rkp:n tilalle ”äärimmäisen oikealle”, kertoo suurimman puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd).

Perussuomalaisten pitää siirtoa ”tosi pikkumaisena” ja puolue epäilee, että kyse on mustamaalausyrityksestä.

Asia käsitellään perjantaina eduskunnan täysistunnon äänestyksessä. Uuteen järjestykseen siirryttäisiin ensi viikon maanantaista alkaen.

”Hyvin todennäköisesti huomenna eduskunta päättää sellaisesta istumajärjestyksestä, joka pohjaa saman tyyppiseen järjestykseen kuin EU-parlamentissa ja Pohjoismaiden neuvostossa”, sanoo suurimman puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd).

Puolueet on salissa perinteisesti istutettu poliittisen vasemmisto–oikeisto-akselin mukaisesti siten, että puhemiehestä katsoen vasemmalla istuvat vasemmistopuolueet ja oikealla oikeistopuolueet. Tulkkauksen vuoksi rkp:n kansanedustajat ovat istuneet aivan salin oikealla reunalla.

Nyt rkp pyysi kuitenkin saada vaihtaa paikkaa. Puolueen mielestä istumajärjestys ei vastaa sen paikkaa poliittisella kartalla.

Eduskuntaryhmien neuvotteluissa toive sai tukea.

”Kun täältä puhemiehestä katsoen vasemmalta lähdetään, niin siellä on tietysti vasemmistoliitto, sen jälkeen sosialidemokraatit, sen jälkeen vihreät, keskusta, rkp, kristillisdemokraatit, kokoomus ja sitten siellä äärimmäisen oikealla laidalla on perussuomalaiset”, Lindtman hahmottelee.

Virallisesti kansanedustajat äänestävät huomenna puhemiesneuvoston tekemästä pohjaesityksestä. Lindtman ennakoi, että lopullinen esitys on ”tämän suuntainen” kuin hän luetteli.

”Ratkaisu ei ollut yksimielinen, mutta löysi hyvin laajan enemmistön taakseen.”

”Varmaan rehellistä kertoa, että perussuomalaiset eivät tätä mallia kannata. Mutta aika lailla muut puolueet olivat eri perusteilla tai muuten enemmän tai vähemmän tämän mallin kannalla”, Lindtman sanoo.

Perussuomalaisten Tavio: Signaali hallitusneuvotteluista?

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio pitää erikoisena, että Lindtman käytti nimenomaisesti termiä ”äärimmäisen oikealle”, ja muut puolueet ajavat perussuomalaiset muuttamaan istumapaikkaansa vastoin näiden tahtoa.

”Vähän hassulta se itsestä tuntuu”, Tavio sanoo.

”Sillä yritetään ehkä mustamaalata tässä vaiheessa. Se on tosi pikkumaista. Istumapaikkajärjestyksestä lähtien tällaista suhmurointia”, hän kummeksuu.

Tavio pohtii, oliko tällainen kohtelu signaali myös hallitusneuvotteluja ajatellen.

”Hallitusneuvotteluja olisi suotavaa käydä tasapuolisesti kaikkien puolueiden kesken”, hän tähdentää.

Perussuomalaiset ei Tavion mukaan koe asemoituvansa äärimmäisen oikealla, vaan puolue katsoo jatkavansa Suomen maaseudun puolueen SMP:n perintöä. Siksi perussuomalaiset kannatti Tavion mukaan vanhaa istumajärjestystä.

Tavion mielestä on myös vaikea perustella, miksi kokoomus on juuri perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien välissä.