Eduskuntavaaliehdokkaat raivostuivat Espoossa, kun vaalimainoksia oli revitty tienvarsilta.

Eduskuntavaaliehdokkaat Taisto Miettinen (ps.) ja Maiju Tapiolinna (ps.) väittävät, että Espoossa on poistettu vaalijulisteita myös valtion omistamien teiden varsilta, missä ulkomainokset eivät ole kielletty.

– Tänään paikan päällä saamani tiedon mukaan Espoon kaupungin teknisen yksikön päällikkö on ohjeistanut teknisen yksikön työntekijöitä poistamaan kaikki Espoon alueella olevat vaalimainokset, eduskuntavaaliehdokas Taisto Miettinen kirjoitti eilen keskiviikkona Puheenvuoron blogissaan.

– Espoon kaupunki on siten poistanut vaalijulisteita teiltä, joita se ei edes omista/hallitse. Teknisen yksikön päällikkö myönsi tänään tehneensä asiassa virheen, Miettinen toteaa.

Kaupungin sääntöjen mukaan eduskuntavaalimainoksia ei saa pystyttää kaupungin maa-alueille. Valtion omistamien teiden varrella vastaavaa kieltoa ei kuitenkaan ole.

Espoon kaupungin insinöörin Harri Tanska ja Espoon katupäällikkö Esa Rauhala kiistävät, että kaupunki olisi tehnyt virheen.

Ehdokkaille on ollut Rauhalan mukaan epäselvää, mitkä teiden osuudet ovat valtion ja mitkä kaupungin. Valtion väylistä osia on viime vuosina muutettu kaduiksi. Esimerkiksi Turun väylällä on osuuksia, jotka ovat katua, ja siten kaupungin hallinnassa. Kaupunki on kuitenkin Rauhalan mukaan sallinut ulkomainokset poikkeuksellisesti myös kaupungin alueilla muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

–Kauklahden väylältä poistettiin kevyenliikenteenväylältä ainoastaan korkeita, huonosti kiinnitettyjä vaalimainoksia, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa kevyenliikenteenväylän kulkijoille, Rauhala kertoo Uudelle Suomelle.

Tanskan mukaan kaupunki tarjoaa vaalijulistetelineet puolueille ja yksittäiset ehdokkaat voivat ostaa esimerkiksi bussipysäkeiltä ja valotolpista mainostilaa. Myös yksittäisillä tonteilla on mahdollista mainostaa, mutta kaupungin tonteilla ei.

–Liikenneturvallisuus on tärkein asia. Ne vaarantavat liikenneturvallisuuden kun ne ovat tuolla teiden varsilla, joissa on tosi paljon autoja ja tosi paljon liikennettä. Siellä pitää keskittyä liikenteeseen eikä vaalimainosten seuraamiseen, Tanska sanoo Uudelle Suomelle.

Tanskan mukaan myös valtion teiden varsilta on aiempina vuosina poistettu mainoksia, jos niiden on koettu vaarantavan liikennettä.

–Se on todella vaarallista, että siellä on niitä mainoksia. Tavallaan jo se, että jos ehdokas katsoo, että hän haluaa vaarantaa liikenneturvallisuuden, niin onkohan hän sitten hyvä ehdokas, Tanska sanoo.

Tapiolinnan mukaan kaupunki on toiminut väärin, ja poistanut mainoksia myös valtion omistuksessa olevilta maa-alueilta.

Tapiolinna kertoo saaneensa maanantaina sähköpostia, jossa huomautettiin hänen vaalimainoksistaan Vantaan kaupungin alueella. Häntä kehotettiin poistamaan vaalimainokset tai muutoin kaupunki suorittaa poiston.

–Päätimme lähteä poistamaan kaikki Vantaan alueella olevat vaalimainokseni ja kartoittamaan Espoon alueelle mahdollisesti paikoilleen jätettyjen sijainnit. Vantaalta saimme talteen kaikki mainokset, mutta Espoo olikin oma lukunsa. Siellä mainokseni oli poistettu irti riuhtaisemalla, jolloin mainoksia paikoillaan pidelleet ruuvit olivat edelleen kiinni tolpissa ja mainokset kadonneet, Tapiolinna kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hänen mukaansa osa kylteistä oli poistettu myös valtion omistuksessa olevilta maa-alueilta.