Perussuomalaiset olisi valmis leikkaamaan hyvätuloisten lapsilisiä rajusti. Hyvätuloisille jäisi puolueen mallissa "symbolinen" siivu nykyisestä noin sadasta eurosta per lapsi, kertoo apulaispuoluesihteeri Vesa-Matti Saarakkala Uudelle Suomelle.

Perussuomalaiset on eduskuntapuolueista ainoa, joka koskisi suurituloisten lapsilisiin. Asia ilmenee Uuden Suomen Puoluekoneesta, jonka avulla kansalainen voi löytää leirin, jota lähimpänä omat näkemykset ovat. Koneen löydät täältä.

Kela maksaa Suomessa asuvasta lapsesta lapsilisää, kunnes hän täyttää 17 vuotta. Lapsilisää maksetaan lapsen syntymästä alkaen. Ensimmäisestä lapsesta saa lapsilisää 100 euroa, toisesta lapsesta 110,50 euroa, kolmannesta 141,00 euroa, neljännestä 161,50 euroa ja seuraavista 182 euroa.

Kaikki muut puolueet vastasivat "ei" kysymykseen siitä, pitäisikö lapsilisät poistaa hyvätuloisilta. Perussuomalaiset vastasi "kyllä", vaikka sekään ei poistaisi lapsilisiä kokonaan keneltäkään.

-Puolueen kanta on se, että lapsilisät pitäisi porrastaa tulojen mukaan. Suurituloisilla ne olisivat selkeästi pienemmät, kertoo Saarakkala.

-Suurituloisille jäisi nykyisestä noin sadasta eurosta hyvin pieni, lähinnä symbolinen euromäärä. Sillä ei välttämättä olisi suurta käyttöä, mutta lasten osalta on oltava erityisen tarkkana sen suhteen, että kaikki kokevat lapsensa yhteiskunnan kannalta toivotuksi.

Syntyvillä säästöillä Perussuomalaiset kasvattaisi köyhimpien lapsilisiä.

-Lapsilisiä korotettaisiin Robin Hoodin hengessä, toteaa Saarakkala.

Saarakkala ei usko, että lisiään menettävillä olisi suurempaa nokan koputtamista.

-Hyvätuloiset ovat itse viestittäneet, että eivät sitä niin tarvitsisi.

Vasemmistoliitto otti tällä viikolla kantaa lapsilisäasiaan. Puoluehallituksen mukaan lapsilisäjärjestelmässä eivät ole ongelmana suurituloisten saamat lapsilisät, vaan pienituloisimpien jääminen niiden ulkopuolelle. Kaikkein pienituloisimmilla perheillä lapsilisä leikkaa toimeentulotukea, eikä auta lapsiköyhyyden vähentämisessä.

-Suurituloisten saamat lapsilisät ovat niin pieni summa, ettei uuden byrokratian ja leikkureiden luomisessa ole järkeä. Verotuksen pitää tasata tuloeroja, ei lapsilisien, totesi Vasemmiston perhepoliittisen työryhmän puheenjohtaja Pia Lohikoski.

Vasemmistoliiton mukaan lapsilisästä on tehtävä etuoikeutettu tulo, jolloin se ei leikkaa toimeentulotukea. Hyvätuloisia puolue rokottaisi mieluummin veroilla.

SDP perustelee Uuden Suomen puoluekoneessa kieltävää vastaustaan sillä, että lapsilisä on lapsen oikeus.

-Lapsilisäjärjestelmää on uudistettava niin, että kaikista lapsista maksetaan samansuuruinen lapsilisä. Lapsilisät tulee sitoa indeksiin ja lapsilisää tulee maksaa myös 17-vuotiaista, SDP toteaa.

Vihreiden mukaan lapsilisän tarkoitus on "tasata lapsiperheiden ja lapsettomien perheiden taloudellista asemaa". Lapsilisän määrän ei Vihreiden mielestä pidä olla sidottu vanhempien tuloihin.

Kokoomuksen vastaus on ei, koska lapsilisän "lähtökohta on lapsen tarpeet eikä siihen ole haluttu sisällyttää tulontasausta". Kokoomus on Vasemmistoliiton linjoilla siinä, että Suomen tulontasauksen välineenä toimii verotus.