Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri väläyttää Ylen ohjelmiston viemistä maksukortin taakse. Meren mukaan vain näin voitaisiin ”murtaa” Ylen nykyinen toimintamalli, jota perussuomalaisissa pidetään puoluetta syrjivänä.

Meri kommentoi asiaa puolueen verkkokyselytunnilla. Hän vastasi kysymykseen siitä, kuinka nykyinen väitetysti perussuomalaisiin kielteisesti suhtautuva Ylen toimintakulttuuri saataisiin muuttumaan.

– Ei sitä voi millään muulla murtaa kuin että se [Ylen tarjonta] muuttuu maksulliseksi, niin että Yle saa vähemmän tuloja, koska ihmiset, jotka eivät halua katsoa ohjelmaa, jossa ei olla tasapuolisia, eivät sitten katso sitä, Meri sanoi lähetyksessä.

– Minusta olisi järkevää, että Ylestä tehtäisiin niin sanotusti maksullinen kanava, että ne, jotka haluavat katsoa Ylen ohjelmia, maksavat siitä, ja ne, jotka eivät halua, niin heidän ei tarvitse siitä maksaa.

Tällöin Ylen pitäisi monipuolisemmin huomioida kansalaisten näkemyksiä, Meri uskoo.

Meren näkemyksestä kertonut puoluelehti Suomen Uutiset toteaa, että Meri siis siirtäisi Ylen ohjelmatuotannon ”maksukortin taakse”. Nykyisin Yleisradion toiminta rahoitetaan Yle-verolla, jota maksavat kaikki tietyn tulorajan ylittävät 18 vuotta täyttäneet suomalaiset.

Myös Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila ilmoittaa blogissaan kannattavansa Meren ajatusta.

Hätätiedotteet ”ja vastaavat” tulisi Meren mielestä kaikesta huolimatta tarjota jatkossakin kaikelle kansalle eli myös niille, jotka eivät haluaisi Ylen ohjelmista maksaa.

Meren esittämä muutos tarkoittaisi Yleisradion julkisen palvelun perusperiaatteisiin puuttumista. Ylen toimintaa ohjaavan yleisradiolain mukaan julkisen palvelun tehtävänä on ”tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin”.