Enemmistö perussuomalaisten eurovaaliehdokkaista on sitä mieltä, että Suomen pitää ottaa käyttöön oma valuutta ja koko Euroopan unionin voisi purkaa, Uusi Suomi kertoi viime perjantaina.

Perussuomalaiset on eduskunnan suurin yrittäjäpuolue. Uusi Suomi kysyi tänään maanantaina Suomen Yrittäjien toimitusjohtajalta Mikael Pentikäiseltä, minkälaisia ajatuksia voimakkaan eurokriittiset näkemykset herättävät.

Keskustan riveissä europarlamenttivaaleissa 2014 ehdolla olleen Pentikäisen mukaan Suomen Yrittäjät ei ole selvittänyt jäsenkuntansa EU- ja eurokantoja viime vuosina, mutta ”arvio on se, että EU-jäsenyyden ja myös yhteisen valuutan kannatus on erittäin suurta”.

Mitä Suomen Yrittäjissä ajatellaan siitä, että Suomen toiseksi suurimmassa puolueessa on näin voimakasta EU-vastaisuutta, kuten Uuden Suomen jutussa kerrotaan?

”Suomen Yrittäjät näkee, että EU on tärkeä monesta syystä. Ensinäkin se on onnistunut rauhanprojekti, joka on siirtänyt Euroopan maat sotaisasta kansallismielisyydestä yhteistyöhön. EU on myös liberaalin demokratian ankkuri ja 500 miljoonan ihmisen sisämarkkina. Vakaudella ja vapaudella on yritysten ja EU-kansalaisten näkökulmasta eritäin suuria myönteisiä vaikutuksia. Toki EU:ssa on kehitettävää, mutta lähtökohtaisesti se on erinomainen asia”, Pentikäinen vastaa sähköpostilla.

LUE MYÖS: Tutkijoilta synkkä näkemys: Euroopasta tuli huojuva maanosa, jossa äärioikeisto on ”ainoa vaihtoehto” liberaalille järjestelmälle

Ovatko EU/eurojäsenyys olleet Suomelle/suomalaisille yrityksille yksinomaan hyvä asia ja onko se sitä myös jatkossa?

”EU ja rahaliitto ovat olleet yrityksille pääosin hyvä asiaa. EU on tuonut turvaa, ja vakautta ja yhteinen valuutta on helpottanut rajat ylittävää liiketoimintaa. Toivon, että EU on vahva jatkossakin ja että rahaliittoa pystytään kehittämään niin, että se myös tulevaisuudessa tuo taloudellista vakautta. Suomi pystyy vaikuttamaan näihin asioihin omalla panoksellaan.”

Mitä suomalaiselle yritysmaailmalle seuraisi siitä, että Suomi päättäisi erota rahaliitosta tai koko EU:sta?

”Sitä on vaikea ennakoida, mutta Ison-Britannian EU-ero osoittaa kaikille, että siitä tulisi suuri hämminki, joka ei hyödytä Suomea eikä suomalaisia.”

LUE MYÖS: Halla-aho näpäytti Kumpula-Natria: ”Ihmeellistä – ei voi olla oikein että EU ulkoistaa likaisen työn Turkille”

Mihin suuntaan EU:ta pitäisi Suomen pian alkavalla puheenjohtajakaudella kehittää?

”Suomen puheenjohtajakauden aikana on tärkeää, että uusi komissio ja parlamentti saavat hyvän startin.”

Entä pitemmällä aikavälillä?

”Sen lisäksi pitää lyhyellä ja pitkällä aikavälillä pystyä vaikuttamaan siihen, että ihmiset ymmärtäisivät EU:n merkityksen vakauden rakentajana.

Toiseksi pitää vahvistaa eurooppalaista sisämarkkinaa muistaen, että 94 prosenttia eurooppalaisista yrityksistä on alle kymmenen henkilöä työllistäviä mikroyrityksiä. Pitää muistaa myös se, että valtaosa uusista työpaikoista syntyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Edelleen yhteisen sääntelyn pohjalta tehdään liian erilaista kansallista sääntelyä, mikä vaikeuttaa yritysten toimintaa. Kolmanneksi pitää korjata rahaliiton valuvikoja.”

Kansalaisista 74 prosenttia arvioi viime kuussa julkaistun Eurobarometer-tutkimuksen mukaan Suomen hyötyvän EU-jäsenyydestä. EU-myönteisyys oli noussut syyskuun 2018 mittauksesta, jolloin vastaava luku oli 66 prosenttia.

Suomalaisista 14 prosenttia äänestäisi EU-eron puolesta ja 68 prosenttia sitä vastaan, muun muassa Yle raportoi huhtikuussa.

LUE MYÖS: ”Todellinen riski halvauksesta EU:n ytimessä” – Ennuste: Perinteinen valta murtuu eurovaaleissa, EU-vastaisille vyöry

Etsitkö eurovaaliehdokasta? Alma Median eurovaalikone nyt auki – Etsi meppiehdokkaasi Uuden Suomen sivuilla