Politico-lehti on päivittänyt Suomea koskevaa paikkaennustetta eurovaaleissa. Katso jutun taulukosta aiempi ja nykyinen ennuste.

Ennuste on kokenut myllerryksen perussuomalaisten osalta. Kun aiemmassa ennusteessa perussuomalaisten odotettiin saavan vain yhden paikan, on ennusteena nyt kolme paikkaa. Nykyisin perussuomalaisilla on kaksi meppiä.

Sdp:lle Politico ennustaa kolmea paikkaa nykyisen kahden sijaan. Kokoomuksen ja keskustan ennusteet ovat nyt kaksi paikkaa, eli ennusteessa molemmat olisivat menettämässä yhden paikan.

Vihreille Politico odottaa edelleen yhden paikan lisäystä kahteen.

Politicon ennuste on puhtaasti matemaattinen, sillä se perustuu juuri käytyjen eduskuntavaalien tulokseen. Eduskuntavaaleissa sdp oli suurin 40 paikalla ja perussuomalaset niukasti toisena 39 paikalla. Politicon tammikuun ennuste perustuu puolestaan silloiseen gallupkannatukseen.

Ulkoministeriön Eurooppa- ja lähialueviestintäyksikön päällikkö Ville Cantell toteaakin, että eurovaaleissa henkilöt korostuvat valtakunnallisuuden takia. Cantell uskoo Twitterissä kokoomuksen saavan kolme paikkaa ja rkp yhden toisin kuin Politico ennustaa.

Kokoomuslainen EPP-ryhmän lehdistöneuvonantaja Pete Pakarinen pitää Politicon ennustetta ”täytenä humpuukina”, koska se perustuu eduskuntavaalikannatukseen.

”Politico ottaa ennusteensa eduskuntavaaligalluppien perusteella eli täysin humpuukia. Sinä, minä ja Hentun Liisa löydämme tarkemmat ennusteet hatuistamme”, Pakarinen tviittaa.

Pakarinen kertoo myös, että brexitin siirtymisen takia eurovaaliedustajia valitaan sittenkin Suomesta 13 eli nykyinen määrä. Pakarisen mukaan Suomi saa yhden edustajan lisää sitten kun Britannian EU-ero toteutuu. Pakarisen mukaan Suomen 14. meppi ottaa paikkansa vastaan Britannian lähtöä seuraavassa täysistunnossa.

LUE MYÖS:

Vasemmistoliiton vaalitemppu herättää huomiota – Professori IL:lle: ”Puhdasta äänten kalastelua”

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

Synkkä ennuste Suomesta: EU voi murtua ensi vuonna – ”Syntyy kaaos”

Ehdokastilanne

Sdp:n europarlamentaarikoista Liisa Jaakonsaari on ilmoittanut, ettei enää asetu ehdolle. Nimekkäimmät puolueen nimeämät ehdokkaat ovat nykyinen euroedustaja Miapetra Kumpula-Natri, kansanedustaja Eero Heinäluoma ja Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi. Ehdolla ovat myös muun muassa Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny sekä Euroopan demarinuorten kattojärjestön pääsihteeri Tuulia Pitkänen.

Kokoomuksessa kaikki nykyiset euroedustajat eli Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa ovat ehdolla. Lisäksi ehdokkaina ovat muun muassa entinen kansanedustaja Kimmo Sasi ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin neuvonantajatiimissä työskentelevä Aura Salla.

Keskustan nykyisistä euroedustajista Anneli Jäätteenmäki ei lähde ehdolle, mutta Mirja Vehkaperä ja Elsi Katainen ovat ehdolla. Muista ehdokkaista tunnetuimmat ovat kansanedustajat Mauri Pekkarinen ja Pekka Puska.

Vihreiden eurovaaliehdokkaina ovat nykyinen meppi Heidi Hautala, entinen kansanedustaja ja puheenjohtaja Ville Niinistö, Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Iiris Suomela ja puolueen varapuheenjohtaja Veli Liikanen.

Perussuomalaisista ehdolla ovat ainakin kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Asseri Kinnunen, europarlamentissa avustajana ja neuvonantajana työskentelevät Olli Kotro ja kaupunginvaltuutettu Samuli Sibakoff.

Vasemmistoliitossa muun muassa nykyinen euroedustaja Merja Kyllönen hakee jatkoa, ehdolla on myös puolueen varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen. Myös rkp:ssä ehdolla on muiden muassa nykyinen meppi Nils Torvalds.

Kristillisdemokraateissa ehdolla ovat muun muassa puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah ja KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana toiminut Peter Östman.

Sinisissä ehdolle oli ilmoittautunut työministeri Jari Lindström, joka perui ehdokkuutensa jäätyään rannalle eduskuntavaaleissa.

Eurovaalien vaalipäivä on Suomessa 26.5.2019. Ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 25.4.2019.

Nykyiset Suomen europarlamenttiedustajat

Kokoomus: Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen, Petri Sarvamaa

Keskusta: Anneli Jäätteenmäki, Elsi Katainen, Mirja Vehkaperä

Sdp: Miapetra Kumpula-Natri, Liisa Jaakonsaari

Ps: Jussi Halla-aho, Pirkko Ruohonen-Lerner

Vihr: Heidi Hautala

Vas: Merja Kyllönen

Rkp: Nils Torvalds