RKP:n Carl Haglundin torstainen ulostulo kismittää perussuomalaisia. Puolueen kansanedustajat Jussi Niinistö ja Reijo Tossavainen haastoivat perjantaina blogeissaan Haglundin Axel Olof Freudenthalilla, jonka nimeä kantanutta kiisteltyä mitalia RKP on jakanut.

Haglund kuitenkin totesi Iltalehden haastattelussa myöhemmin perjantaina, että kyseistä mitalia ei ole jaettu vuoden 2007 jälkeen. Tässä Uuden Suomen uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että RKP jakaisi Freudenthal-mitalin yhä vuosittain.

RKP kertoo kuitenkin ristiriitaisia tietoja Freudenthal-mitalin asemasta. Haglund muisteli Iltalehdelle, että mitalista "luovuttiin" vuonna 2007. RKP:n tiedottaja Marcus Hagström sen sijaan kertoo Ylelle, että Freudenthal-mitalia ei ole jaettu vuoden 2007 jälkeen, mutta myöskään sen lakkauttamisesta ei ole tehty päätöstä.

Freudenthal (1836–1911) oli suomenruotsalainen kielentutkija, joka oli synnyttämässä suomenruotsalaisten kansallisaatetta ja kannatti rotuoppeja. Freudenthal piti ruotsinkielisiä suomenkielisiä ylempiarvoisena rotuna, kirjoittaa historiantutkija Kenneth D. McRae vuonna 1997 julkaistussa tutkimuksessaan.

Haglundin mukaan juuri Freudenthalin kyseenalaiset mielipiteet ovat syy siihen, että mitalia ei ole jaettu viime vuosina.

Jussi Niinistö ja Reijo Tossavainen ihmettelivät aiemmin, miten suomalainen puolue voi jakaa "tunnetulle rasistille" omistettua mitalia.

Carl Haglund syytti eilen perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia Suomen häpäisemisestä. Haglundin mielestä Soini osoitti BBC:n laajalevikkisessä haastattelussa, että hän ei puoluejohtajana suhtaudu vakavasti puolueessaan esiintyvään rasismiin.