Perussuomalaisten ylivoimainen ääniharava eduskuntavaaleissa oli puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka keräsi hurjan yli 30 000 äänen potin ja oli koko maan ykkönen äänimäärässä.

Perussuomalaisten kymmenen eniten ääniä saaneiden listalla on useita uusia kansanedustajia. Heti listan kolmanneksi pongahti Vaasasta Mauri Peltokangas, yrittäjä ja myyntineuvottelija, joka oli mukana perussuomalaisten kohutulla vaalivideolla ”V niin kuin ketutus”.

Eduskuntaan nousee Oulun vaalipiiristä kaksi uutta kansanedustajaa, Sebastian Tynkkynen ja Jenna Simula. Samalla kolmekymppiset Tynkkynen ja Simula singahtivat heti myös puolueensa äänimäärien top 10 -listalle, kun he viime vaaleissa jäivät rannalle.

Tynkkynen on aiemmin toiminut puolueensa nuorisojärjestön puheenjohtajana. Oulun kaupunginvaltuutetuksi Tynkkynen valittiin kuntavaaleissa 2017.

Simula on toiminut kansanedustaja Olli Immosen eduskunta-avustajana ja Oulun kaupunginvaltuutettuna.

Top 10 -listalle nousi nyt myös Leena Meri, joka toimi viime vaalikaudella perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Meri nousi eduskuntaan kesken kauden europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lernerin tilalle.

Viime vaaleissa varasijalle jäänyt Varsinais-Suomen Vilhem Junnila meni nyt heittämällä läpi eduskuntaan yli 10 000 äänellä.

Kaiken kaikkiaan perussuomalaisten ääniharavien top 10 -lista meni näissä vaaleissa uusiksi, ennen kaikkea puolueen vuonna 2017 tapahtuneen hajoamisen seurauksena. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa isoimmat äänimäärät puolueessa vetivät Timo Soini, Jussi Niinistö, Sampo Terho ja Jari Lindström, jotka kaikki siirtyivät siniseen tulevaisuuteen Halla-ahon noustua perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Laura Huhtasaari ja Juho Eerola ovat ainoat, jotka ovat olleet perussuomalaisten top 10 -listalla sekä viime vaaleissa että nyt käydyissä eduskuntavaaleissa.

Katso kaikki vaalitulokset tästä: