Eduskunnassa käydään keskustelua torstaisten kyselytuntien toistuvista maahanmuuttokysymyksistä ja perussuomalaisten asemasta ensimmäisenä kysymään pääsevänä oppositiopuolueena. Asian nosti esille sdp:n puoluelehti Demokraatti.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen vahvistaa Uudelle Suomelle, että kyselytunnin marssijärjestys on noussut esille epävirallisissa keskusteluissa.

”Asia on nostettu esille”, Vanhanen viestii.

Perussuomalaiset pääsee kysymään ensimmäisenä, koska se on suurin oppositioryhmä. Järjestely kuuluu eduskunnan kirjoittamattomiin sääntöihin, siitä on sovittu niin sanotulla herrasmiessopimuksella.

Puhemies Vanhanen sanoi Demokraatille, että eduskunnassa kysytään nyt, ”onko koko vaalikausi niin, että järjestys on sama vai voisiko sitä muuttaa suhteessa puolueiden kokoon”.

Hän kuitenkin korostaa Uudelle Suomelle, ettei itse esitä tai ennakoi tällaista järjestyksen vaihtoa.

”En ennakoi muutosta perinteiseen parlamentaariseen järjestykseen”, Vanhanen toteaa omalta osaltaan.

Vanhanen korostaa, että asiaa ei ole käsitelty eduskunnan puhemiesneuvostossa eikä muutenkaan virallisesti. Hän ei halua ennakoida myöskään sitä, haluaako joku nostaa asian esille puhemiesneuvostossa.

Demokraatti-lehden mukaan keskustelu on virinnyt perussuomalaisten toistuvista maahanmuuttokysymyksistä. Toinen puoluelehti, kokoomuksen Verkkouutiset kävi torstain kyselytunnin jälkeen läpi perussuomalaisten esiin nostamia aiheita, ja havaitsi, että nykyhallituksen kauden 11 kyselytunnilla perussuomalaisten ensimmäisistä kysymyksistä vain kaksi ei ole käsitellyt maahanmuuttoa tai ulkomaalaisia vähintään jatkokysymyksessä. Varsinaisessa pääkysymyksessä maahanmuutto on ollut esillä kuusi kertaa.

LUE MYÖS:

Verkkouutiset huomauttaa, että ensimmäistä kysymystä saatetaan käsitellä jopa puolet kyselytunnista.

Toiseksi suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kommentoi asiaa Demokraatille. Hän uskoo, että puhemiesneuvosto tulee arvioimaan kyselytunnin menettelytapoja. Mykkänen sanoo, että jokaisella eduskuntaryhmällä on vapaus valita mistä aiheesta he kyselytunnilla kysyvät.

”Se on sitten puhemiehistön arvioitava, että millä tavalla kyselytuntia kehitetään.”

Puhemies Vanhanenkin viittasi Demokraatin haastattelussa oletettavasti maahanmuuttokysymyksiin todetessaan, että ”tietyllä tapaa ensimmäinen kysyjä pääsee sävyttämään koko tunnin keskustelua”. Hän kuitenkin kiistää nyt, että syy keskusteluun olisi nimenomaan perussuomalaisten maahanmuuttokysymykset.

”Ei, vaan se, että poikkeuksellisesti meillä on kaksi hyvin saman kokoista oppositioryhmää”, Vanhanen toteaa Uudelle Suomelle.

Perussuomalaisilla on 39 kansanedustajaa, kokoomuksella 38. Demokraatin jutussa Vanhanen viittasi mahdollisuuteen, että ensimmäinen kysyjä voisi vaihdella toisinaan opposition sisällä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä keskustelu on jo herättänyt paheksuntaan.

”Jaahas, Suomi vie eteenpäin oikeusvaltioperiaatetta pohtimalla, mistä oppositio saa puhua”, kansanedustaja Sanna Antikainen kritisoi.

LUE MYÖS: