Hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustaja Tiina Elovaara toivoo, että hänen oman puolueensa edustajat muistuttaisivat mieliinsä Euroopan rasismin vastaisen peruskirjan.

–Meidän puolueemme, kuten kaikki eduskuntapuolueet, on allekirjoittanut tämän Euroopan rasismin vastaisen peruskirjan, ja mä toivoisin, että kaikki lukisivat sen ja muistuttaisivat mieleensä, mihin ollaan sitouduttu, Elovaara sanoi Uuden Suomen videohaastattelussa eduskunnassa.

Koko videohaastattelun näet tämän jutun lopusta. Mukana on myös haastattelu perussuomalaisten kansanedustajan Juho Eerolan kanssa.

Elovaaralta kysyttiin hänen puolueensa jäsenten reaktioista Asema-aukion kuolemaan johtaneeseen pahoinpitelyyn.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoi Ylen haastattelussa, että on hyvä selvittää, ovatko julkisuudessa esitetyt tiedot perussuomalaisten yhteyksistä äärijärjestöihin totta.

Elovaara tukee Soinin avausta.

–Kyllä luulen, että tässä on selvittämisen ja keskustelun paikka, Elovaara sanoi.

–Jos on tullut valituksi luottamushenkilöksi tai kansanedustajaksi, sitten on toimittava sillä arvovallalla ja vastuulla. Suomen vastarintaliikkeen kaltaiset yhteydet eivät silloin mielestäni ole mahdollisia, hän totesi.

Kansanedustaja Olli Immonen (ps.) on saanut kritiikkiä osakseen osallistuttuaan tapahtumaan, jossa hän esiintyi samassa valokuvassa natsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen jäsenen kanssa.

–Totean vaan, että itse en tällaisiin tapahtumiin menisi, Elovaara kommentoi.

Immonen on kiistänyt jyrkästi yhteydet Suomen vastarintaliikkeen kanssa, vaikka sosiaalisessa mediassa leviää kuvakaappaus, jonka mukaan hän on Asema-aukion kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä epäillyn Suomen vastarintaliikkeen jäsenen kanssa Facebook-kaveri.

Elovaara allekirjoitti tänään eduskunnassa ensimmäisten joukossa Huominen ilman pelkoa -lakialoitteen, jonka tavoitteena on ”näyttää, ettei rasistiselle toiminnalle ole sijaa meidän yhteiskunnassamme”.

Lakialoitteen allekirjoittivat myös kansanedustajat Ozan Yanar (vihr.), Annika Saarikko (kesk.), Saara-Sofia Siren (kok.), Nasima Razmyar (sd.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Hanna Sarkkinen (vas.), Eva Biaudet (r.) ja Sari Essayah (kd.).

Lakialoite pyrkii antamaan viranomaisille paremmat työkalut puuttua järjestäytyneeseen rasistiseen toimintaan.

– Vaikka nykyinenkin lainsäädäntö antaisi viranomaisille työkaluja puuttua järjestäytyneeseen rasistiseen toimintaan, kasvavat rikosoikeudellisen sääntelyn ennakoitavuus ja preventiivinen teho, jos sääntely on rikosnimikkeistä alkaen mahdollisimman selkeää. Lainsäätäjän pitää välittää kansalaisille selkeä viesti toiminnan moitittavuudesta ja siitä, että yhteiskunta suhtautuu torjuvasti mainittuihin tekoihin. Rasististen järjestöjen ja muiden organisaatioiden toimintaan aidosti puuttumiseksi ja moitittavuuden ilmaisemiseksi on rikoslakia muutettava ja selkeytettävä uudella pykälällä, lakialoitteessa todetaan.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoi tänään eduskunnassa, että väkivaltaiset äärijärjestöt on ehdottomasti kiellettävä.