Kokoomuksen entinen puoluesihteeri, viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen arvioi Ylen Ykkösaamussa kokoomuksen päätöstä äänestää tyhjää EU:n elpymispaketista.

”Tässä näkyy perussuomalaisten pelkoa paljon. Ymmärrän tosi hyvin sen argumentin sinällään paketin sisällöstä”, Tujunen sanoi viitaten kokoomuksen näkemykseen, että elvytyspaketti on sisällöltään huono.

”En ole varma, olisiko siitä paketista sen kummoisempi tullut, olisipa sitä ollut neuvottelemassa kuka tahansa”, Tujunen sanoi Ylellä.

Kokoomus on linjannut, ettei se voi hyväksyä paketin sisältöä, muttei myöskään halua ajaa EU:ta kaaokseen. Sen vuoksi kokoomus teki ryhmäpäätöksen äänestää tyhjää, jolloin hallituspuolueiden äänet riittävät paketin läpimenoon. Perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että elvytyspakettiäänestyksen läpimeno edellyttää kahta kolmasosaa eduskunnan äänistä, mutta osuus lasketaan annetuista äänistä, eikä tyhjiä lasketa mukaan.

Tujusen mukaan kokoomuksen olisi pitänyt lähteä käymään reipasta EU-keskustelua. Nyt poliittinen keskustelu on rajoittunut pelkkään elvytyspakettiin itseensä.

”Keskustelu typistyi pakettikysymykseen, ja se ajoi kokoomuksen hankalaan tilanteeseen, kun nimenomaan tässä näytetään pelkäävän perussuomalaisia ja sitä kautta päädyttiin tyhjän äänestämiseen”, Tujunen analysoi.

”Tämä olisi ollut se hetki, jossa kokoomuksen erottava tekijä tosi moneen muuhun suomalaiseen puolueeseen, se reipas EU-myönteisyys olisi saanut kyllä näkyä. Luulen, että tyhjän äänestämisestä kyllä käydään vielä paljon keskustelua, paitsi julkisessa poliittisessa keskustelussa, myös puolueen sisällä.”

Kokoomus on saanut osakseen kovaa kritiikkiä ryhmäpäätöksestään niin elvytyspaketin kannattajilta kuin vastustajiltakin.

LUE MYÖS: