Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen ovat ensimmäistä kertaa Strasbourgissa europarlamentaarikkoina. Menneellä viikolla parlamentti valitsi itselleen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat, joista yksi valittu oli suomalainen.

Huhtasaaren tavoite europarlamentaarikkona pitkällä aikavälillä on, että ”EU kutistuu”.

”Lyhyellä aikavälillä tavoite on, että eurosta olisi mahdollisuus erota ja erottaa. Jos taantuma on tulossa, Ruotsilla valuutta joustaa, Suomella ei. Euroa pitäisi tavalla tai toisella alkaa purkaa”, Huhtasaari kuvailee toimittajille Strasbourgissa.

Hakkarainen komppaa puoluekumppaniaan.

”Ruotsalaiset pärjää kruunun kanssa paremmin kuin me. Ruotsalaisilla on jousto, ne koko ajan livahtaa välistä, me tullaan askel jäljessä.”

Huhtasaari jatkaa:

”Me ajamme tällä kaudella sitä, että Suomen vastuut eivät lisäännyt, pysäytämme euroalueen tiivistämisen. Pidemmän aikavälin tavoitteena on itsenäinen rahapolitiikka.”

Huhtasaari kritisoi sitä, että alkuviikosta EU:n huippupesteihin valitut ovat ”liittovaltiomyönteisiä”.

”Kun on edistänyt liittovaltiota, sitä palkitaan huippuviralla.”

Hakkarainen puolestaan haluaa, että EU toimii vain ”kauppaliittona”.

Valiokuntapaikat Euroopan parlamentissa on juuri jaettu. Valiokunnissa muodostetaan kannat lakiehdotuksiin ja europarlamentaarikot kirjoittavat mietinnöt itse, toisin kuin virkamiesvetoisemmassa Suomessa.

Teuvo Hakkarainen menee täysjäseneksi ympäristövaliokuntaan ja varajäseneksi maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokuntaan. Hakkaraisen tavoite on pitää metsien hoito ”suomalaisten käsissä”.

”Joku nurmikonhoitaja Saksasta ei ymmärrä metsistä mitään. Sama, jos meikäläinen menee Maltalle ja lähtee neuvomaan heille tonnikalan kalastusta.”

Huhtasaari on täysjäsenenä perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunnassa ja varajäsenenä kansainvälisen kaupan sekä kansalaisvapauksien, oikeus- ja sisäasioiden valiokunnissa.

”Tavoite on, että perussopimuksia muutetaan, että EU ei pelkästään puhuisi ilmastonmuutoksen torjumisesta, vaan johtaisi edestä. Esimerkiksi tämä Brysselin ja Strasbourgin välinen ravaaminen. Millainen hiilijalanjälki siitä tulee. Se vaatii perussopimusten avaamista.”

Uudella parlamentaarikolla on opeteltavaa. Hakkarainen myöntää, että välillä on hukassa.

”Ei ilman avustajia pääse mihinkään, kahvilaan osaan ja käydä vessassa.”

Englannin taito ei ole Hakkaraisen vahvuus.

”Minulla on tosi hyvät avustajat, jos tarvii tulkkia.”

Hän sanoo kuitenkin aikovansa käydä englannin kielen kursseja.

Huhtasaari sanoo taitavansa etenkin englantia.

”Mä puhun englantia ja olen lukiossa opiskellut saksaa. Google-kääntäjän saksalla pärjää auttavasti. Englannilla pärjää täällä hyvin.”