Perussuomalaisten nousu Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa on saanut laajaa huomiota osakseen ulkomailla.

Perussuomalaiset sai 17,5 prosenttia äänistä ja 39 paikkaa eduskuntaan, kun vaaleissa suurimmaksi puolueeksi noussut sdp saa 17,7 prosentin kannatuksella 40 paikkaa.

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt arvioi, että puolueen taipaleessa on alkanut kokonaan uusia vaihe. Hän uskoo, että puolueen kannatus on ensisijaisesti vastalause ilmastopolitiikalle.

”Ilmassa on samoja asioita kuin Ranskan keltaliivien taustalla. Saatamme nähdä nyt kokonaan uuden piirteen populistien arsenaalissa, he näyttävät nyt vakiinnuttaneen paikkansa poliittisella kartalla”, Bildt kirjoittaa blogissaan.

Hän huomauttaa monien uskoneen, että hallitusvastuu syö perussuomalaisten kannatuksen. Perussuomalaiset nousi hallitukseen vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, mutta puolue hajosi kahtia Jussi Halla-ahon noustua sen puheenjohtajaksi kesällä 2017. Perussuomalaiset jäi oppositioon ja sininen tulevaisuus jatkoi hallituksessa.

”Loppujen lopuksi tällä kaikella ei ollut suurta merkitystä, perussuomalaiset onnistuivat löytämään itsensä uudelleen”, Bildt kommentoi.

Ranskalainen uutistoimisto AFP on uutisoinut ”äärioikeiston ryntäyksestä” Suomessa viitaten perussuomalaisten vaalimenestykseen. AFP kuvailee puolueen keskittyvän Jussi Halla-ahon johdolla lähes pelkästään kovan linjan maahanmuuttovastaiseen politiikkaan.

Italiassa sisäministeri ja äärioikeistopuolue La Legan puheenjohtaja Matteo Salvinin on onnitellut ”suomalaisia populistiystäviään” toiseksi suurimman puolueen asemasta.

”26. toukokuuta, yhdessä Legan kanssa, me vihdoin muutamme Euroopan”, hän kommentoi Il Giornale –lehden mukaan.

Perussuomalaiset osallistui viime viikolla Salvinin Milanossa järjestämään eurooppalaisten äärioikeistopuolueiden kokoukseen. Salvinin tavoitteena on muodostaa koko Euroopan laajuinen äärioikeiston yhteenliittymä tuleviin Euroopan parlamentin vaaleihin. Kokoukseen osallistuivat lopulta Legan ja perussuomalaisten lisäksi vain Saksan AfD ja tanskalainen Folkeparti.

Ajatuspaja Eurasia Group arvioi kokouksen jälkeen, että äärioikeiston yhteistyön esteenä on kolme asiaa: puolueiden erilainen suhtautuminen maidensa EU-jäsenyyteen, maahanmuuttoon ja Venäjään.

Venäjän nosti esiin myös Salvinin johtamaa Legaa edustava europarlamentaarikko Mario Borghezio, joka on maininnut erikseen nimenomaan perussuomalaiset.

”Esimerkiksi perussuomalaiset on paljon kriittisempi ja huolestuneempi Venäjän suhteen, Lega paljon vähemmän. Salvinilla on edessään suuri haaste yhteisen poliittisen linjan muodostamisessa”, hän on arvinoinut La Repubblicalle.

Lue myös:

Yksi asia voi estää Matteo Salvinin kaavaileman yhteenliittymän – ”Esimerkiksi perussuomalaiset on paljon kriittisempi”

Näkökulma: Jussi Halla-aho käänsi pelin vaaliviikolla – haastaa jo Antti Rinteen ykköspaikan

Nyt tapahtui iso käänne: Perussuomalaiset ohitti kokoomuksen