Nykyinen sosiaaliturva ei poista työttömyydestä aiheutuvia stigmoja ja häpeää, mutta perustulo voisi sen tehdä, kirjoittaa perustulokokeiluun osallistunut toimittaja–tietokirjailija Tuomas Muraja Kelan Sosiaalivakuutus-sivustolla.

”Vuoden 2018 lopussa päättyneeseen kaksivuotiseen perustulokokeiluun osallistuneena voin todeta, että kaikille myönnettävä perustulo hälventäisi työttömyydestä aiheutuvaa häpeää. Kyseessä olisi samanlainen etuus kuin lapsilisät, jotka maksetaan automaattisesti kaikille lapsiperheille kerran kuussa, tulotasosta riippumatta. Tosin sillä erotuksella, että perustulo ei vähentäisi muita etuuksia”, Muraja kirjoittaa.

Juuri häpeä on Murajan mukaan suurempi este työllistymiselle kuin usein väitetty ”työhaluttomuus”. Hän viittaa Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Ervastin tutkimuksiin, joiden mukaan työttömien työhalut voivat paikoin olla jopa suuremmat kuin työllisten.

Sen sijaan työhaluja vähentävät juuri häpeän kokemus ja itsetunnon lasku. Kirjoituksessaan Muraja viittaakin perustulokokeilun tuloksiin, joiden mukaan perustulo lisäsi kokeiluun osallistuneiden hyvinvointia, mutta ei vaikuttanut työllisyyteen parantavasti tai heikentävästi.

”Nykyinen sosiaaliturva ei poista työttömyydestä aiheutuvia stigmoja, mutta perustulo voisi sen tehdä. Se olisi tärkeää, sillä työttömyys kohtaa nyky-Suomessa hyvin monenlaisia ihmisiä koulutustasosta riippumatta”, Muraja toteaa kirjoituksessaan.

”Jos taas ollaan sitä mieltä, että ihminen tarvitsee laiskistumiselta välttyäkseen luukulta toiselle juoksuttamista, sanottakoon se reippaasti julki. Monet kansalaiset ovat tuota mieltä, joten ääneen sanomalla ei perustuloa vastustava vaaliehdokas ainakaan kaikkia potentiaalisia kannattajiaan karkota”, hän jatkaa.

Muraja kertoo kannattavansa perustuloa, koska ”se muuttaisi asioita”.

”Kun on kokeiltu kymmeniä vuosia työttömien päähän potkimista eikä tuloksia ole tullut, on aika kokeilla mallia, joka tutkitusti näyttäisi tuottavan hyvinvointia.”

LISÄÄ AIHEESTA:

Tästä syystä asiantuntija kannattaa perustuloa: ”Kyse on ennen kaikkea ihmisyyden kunnioittamisesta”

”Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä ei ole sen työllistävämpi” – 10 tutkijaa vastaa perustulokritiikkiin: unohtui toinen puoli

Professori: Perustulon pitäisi olla ”perustulonsiirto” – Onko asumistuki kohta asumistulo?

Lehti: Professori Juho Saari ei usko perustuloon – Suomeen tulossa yleistuki: ”Va­pau­tuu tilaa järkevämpään kuin Kelan kans­sa suh­mu­roin­tiin”