Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori, aikaisemmin myös valtio-oikeuden professorina toiminut Martin Scheinin pitää hyvänä, että sdp:n tuoreen kansanedustajan Hussein al-Taeen kohua herättäneet kirjoitukset arvioitaisiin rikoslain kannalta.

”On hyvä, jos al-Taeen tekstit oikeasti arvioidaan rikoslain kannalta. Israelin valtion kritisointi tai oikeudenkäynnin & kuolemanrangaistuksen ehdottaminen Egyptin Mubarakille voi olla tyhmää mutta ei rikos. Sen sijaan on rikos kiihottaa väkivaltaan/syrjintään kansanryhmää vastaan”, Scheinin kommentoi Twitterissä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi torstaina pyytävänsä poliisia selvittämään, pitääkö al-Taeen kirjoituksista käynnistää esitutkinta. Lue tarkemmin: IL: Valtakunnansyyttäjä lähetti poliisille – Hussein al-Taeen kirjoitukset selvitetään

Al-Taee on sosiaalisessa mediassa solvannut ja panetellut homoja, juutalaisia, somaleita ja sunnimuslimeita. Kirjoitukset on julkaistu vuosina 2011–2015.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen on aiemmin arvioinut Iltalehdelle, että kirjoitukset täyttävät rikoksen tunnusmerkistön, mutta syyteoikeus olisi vanhentunut muiden kuin vuoden 2015 julkaistujen kirjoitusten osalta.

Al-Taee on aiemmin kiistänyt, että hän olisi kirjoittanut julkisuuteen kuvakaappausten myötä tulleet kirjoitukset. Eduskuntavaalien jälkeen hän on kuitenkin tunnustanut kirjoitukset omikseen.

Al-Taee jäi sairauslomalle torstaina. Sdp:n mukaan al-Taee on ollut vappuaatosta, eli tiistaista saakka sairaalahoidossa. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan sairausloma liittyy viime viikkojen kohuun al-Taeesn somekirjoituksista. Lue myös: Hussein al-Taee sairaalahoitoon – Sdp:n Lindtman: ”Kyse inhimillisestä henkisten voimavarojen riittävyydestä”

Martin Scheininin tviitistä syntyneessä keskustelussa pohditaan, painostetaanko al-Taeeta jättämään kansanedustajan paikkansa.

”Valehtelun tai rikostuomion takia poliitikko voi joutua eroamaan ministerin tai puoluejohtajan paikalta. Mutta yleensä se tekee hänestä rivikansanedustajan. Kunnes äänestäjät toisin päättävät”, Scheinin kommentoi.

Hän viittaa myös eduskunnan keskuskanslian muistioon, jossa pohditaan kansanedustajan mahdollisuutta saada vapautus edustajantoimesta.

Muistiossa todetaan, että ”kansanedustajien vapautuspyyntöihin on lähtökohtaisesti syytä suhtautua pidättyvästi. Kyseessä on ylimmän valtioelimen jäsenyys, johon on tultu omalla suostumuksella ja äänestäjien antaman luottamuksen varassa. ”

Muistion mukaan edustajantoimesta myönnetyn vapautuksen perusteina vuosina 1979-2017 ovat olleet merkittävään virkaan nimittäminen tai yhteiskunnallisesti merkittävään toimeen siirtyminen.

Lisää aiheesta:

Antti Rinne Hussein al-Taeesta: ”Mekin olemme tulleet huijatuksi”

Hussein al-Taee pyysi homoilta ja juutalaisilta anteeksi eduskunnassa – ”En ole puhunut totta”