Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo pitää maanantaista hallituspuolueiden puheenjohtajien kokosta erittäin tärkeänä.

–Ne ovat luonnollisesti erittäin tärkeitä keskusteluja. Olisi hyvä saada päätöksiä ensi viikolla, hän kommentoi uutistoimisto Bloombergille.

–Hallitusohjelmaan sitoutuminen on kaikkein tärkeintä. Siellä sanotaan esimerkiksi, että Suomi on avoin ja kansainvälinen, kieliltään ja kulttuuriltaan rikas maa. Tämäntyyppisten asioiden varaan hallituksen yhteistyö perustuu, hän jatkoi.

Politiikan tutkijoiden mukaan hallituksen kohtalo on kokoomuksen käsissä Jussi Halla-ahon puheenjohtajavalinnan ja niin sanottujen halla-aholaisten varapuheenjohtajistoon nousun jälkeen.

Lue lisää: Nyt se sanottiin suoraan: ”Hallitus kaatuu - ei eväitä edes yritykseen”

Orpo arvioi lauantaina, ettei perussuomalaiset ole Halla-ahon valinnan jälkeen sama puolue kuin ennen. Kokoomuslaiset europarlamentaarikko Henna Virkkunen ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ovat linjanneet, ettei kokoomus voi olla hallituksessa Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

Lue myös:

Taas ulostulo kokoomuksesta: ”Emme sovi samaan hallitukseen Halla-ahon kanssa”

Politiikan tutkija: ”Tämä olisi kovaa peliä - kukaan muu ei suostu pelastamaan Sipilän hallitusta”

Jussi Halla-aho vastaa Petteri Orpolle: ”Perussuomalaiset menee tällä linjalla”