Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo olevansa huolissaan voimistuvasta kansallismielisyydestä ja protektionismista.

–Elämme aikaa, jossa kansainvälisyyttä, avoimuutta ja liberaalia demokratiaa haastetaan enemmän kuin aikoihin. Valehtelisin jos väittäisin etten ole lainkaan huolissani voimistuneesta kansallismielisyyttä korostavasta liikehdinnästä ja protektionismista. Sellaisesta ei ole koskaan seurannut mitään hyvää. Nationalistiset liikkeet nostavat päätään myös Euroopassa pyrkien omimaan isänmaallisuuden itselleen. Terveeseen isänmaallisuuteen ei kuitenkaan kuulu vihan ja vastakkainasettelun lietsominen. Tämä ero on tehtävä selväksi. Minulle isänmaallisuudessa on kyse rakkaudesta ja omistautumisesta oman maan hyväksi. Isänmaallisuus on parhaimmillaan koko kansakuntaa yhdistävä voima, jota on vaikeaa murtaa, hän sanoi puheessaan sotaveteraaniviikon avauksessa Eurassa lauantaina.

Orpo korosti, että myös sillä, miten hoidamme talouttamme, on vaikutusta turvallisuuteemme. Hän linjasi, että terve talous on parasta turvallisuuspolitiikkaa.

–Taloutemme pahin syöksy näyttää olevan jo takana. Taantuma on ohi. Viime vuonna talous kasvoi arviolta 1,6 prosenttia, ja tänä vuonna ennuste on 0,9 prosenttia. Se on erinomainen asia! Kasvava talous on perusta työllisyydelle ja hyvinvoinnille. Nyt on kuitenkin erittäin tärkeää muistaa muutama asia. Ensinnäkin, kasvu ei valitettavasti ole vielä ole kestävää. Se perustuu kotimaisen kysynnän velkavetoiselle kasvulle ja rakentamiselle. Nämä eivät kanna loputtomiin. Kestävää kasvua syntyy vain viennistä, ja se ei vielä vedä. Kilpailijamaamme päihittävät meidät, Orpo totesi.

Hän muistutti, että julkisen talouden menot ovat edelleenkin paljon suuremmat kuin tulot. Valtio velkaantuu edelleen yli viiden miljardin vuosivauhdilla. Orpon mukaan ratkaisun avain on työllisyyden saaminen pohjoismaiselle tasolle.

–Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta ja korkea työllisyys ovat pari. Ei voi olla toista ilman toista. Meidän on parannettava työmarkkinoiden toimintaa ja lisättävä sosiaaliturvan kannustavuutta. Työn vastaanottamisen tulee aina olla kannattavampaa kuin tukien varassa eläminen. Vaadittavat ratkaisut eivät ole helppoja.