USA:n Iran-pakotteet varjostavat IMF:n kokousta Balilla. EU etsii erillisratkaisua kaupan turvaamiseksi.

Euroopan valtiovarainministerit yrittävät vielä taivutella Yhdysvaltain hallintoa, että se ei estäisi Iranin pääsyä pankkien väliseen kansainväliseen Swift-maksutietojärjestelmään.

Eurooppalaiset valtiovarainministerit tapaavat loppuviikosta Yhdysvaltain valtiovarainministerin Steven Mnuchinin Balilla Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kokouksessa.

Balilta tavoitetun valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan EU-komissio, Saksa, Ranska ja Britannia ovat pitäneet esillä mahdollisuutta, että EU:lla olisi Iranissa oma yhtiö tai ”erityisväline”, joka välittäisi maksuja Iraniin.

Vastaavaa järjestelyä käytti Neuvostoliitto Iran-pakotteiden kiertämiseksi kylmän sodan aikaan.

Orpon mielestä olisi tärkeää etsiä keinoja, joilla alkuun saatu liiketoiminta voitaisiin turvata Iranissa. Lokakuun alussa suomalainen hampurilaisketju Hesburger ilmoitti vetäytyvänsä kokonaan Iranista, jonne se oli laajentanut viime keväänä.

”Minullekin on tullut yhteydenottoja suomalaisyrityksistä, että on pakko vetäytyä, jos pakotteet etenevät”, Orpo sanoo.

Belgialaispohjainen Swift on tiedonsiirtojärjestelmä, jonka hallinnossa istuu edustajia eri maista. Amerikkalaisia sitoo presidentti Donald Trumpin lainsäädäntö Iran-pakotteista, eurooppalaisia taas EU:n vastaboikottiasetus, joka sakon uhalla kieltää noudattamasta Yhdysvaltain lainsäädäntöä.

Epäselvää on, miten Swift voisi tehdä päätöksen Iranin sulkemisesta pois järjestelmästä.

Suomen Pankin maksuliiketoimiston päällikön Jussi Terhon mukaan Swiftin merkitys Yhdysvalloissa ei ole yhtä suuri kuin Euroopassa ja muualla maailmassa.

”Jos Swift haluaa toimia Jenkeissä, on Yhdysvalloilla sitä kautta voimaa ohjata sen toimintaa.”

Iranin poistamista yhteisestä tietojärjestelmästä Terho ei pidä järkevänä. Öljyraha löytää kyllä reittinsä. Hän muistuttaa, että kansainvälinen rahanpesun valvoja FATF on luokitellut Iranin korkean riskin rahanpesun maaksi.

”Jos Iran pannaan ulos Swiftistä, kaikkien näiden asioiden seuraaminen on entistä hankalampaa.”

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Federica Mogherini ilmoitti taannoin YK:ssa EU:n luovan oman järjestelyn (Special Purpose Vehicle, SPV), joka mahdollistaa halukkaille kaupankäynnin Iranin kanssa. Jussi Terho arvioi, että EU:n järjestelmässä öljykauppa irrotettaisiin USA-kytkennästä, eikä kauppaa käytäisi dollareissa.

”Toimijoiden täytyisi olla irti Yhdysvalloista kaikin tavoin.”

Vaikka maksuliikenteessä tieto siirtyy Swiftillä, maksujen katteet euroalueella kulkevat Target2-järjestelmässä ja globaalisti kirjeenvaihtajapankkien välityksellä.