Suomalaisen yhteiskunnan pitää hyötyä sen maaperästä kaivetuista mineraaleista, mutta tämä ei välttämättä tarkoita kaivosveroa, katsoo kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo. Hän peräänkuuluttaakin laajempaa kokonaisarviota kaivostoiminnasta syntyvistä verotuloista ja toisaalta sille myönnettävistä yhteiskunnan tuista.

”Ensimmäinen ajatukseni on, että kaivosveroa ei ole helppo toteuttaa tai sen tuotot jäisivät kohtuullisen pieneksi. Tarkasteluun pitää tuoda mukaan kaivostoiminnalle myönnettävät tuet, katsoa tätä kokonaisuutta ja arvioida, jääkö tästä kaikesta Suomelle kohtuullinen ja Suomeen kuuluva osuus. Se vaatii kokonaisuuden arviointia”, Orpo toteaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja ei siis tyrmää ajatusta kaivosverosta.

”Yhteiskunnalle pitää jäädä kohtuullinen, sille kuuluva osuus kaivostoiminnan tuotosta. Lähtökohtaisesti kaivosyhtiöt maksavat veroja samalla tavalla kuin kaikki muutkin yritykset”, hän jatkaa.

Valtiovarainministeri painottaa, että nykyinen hallitus ei tällaista selvitystä ehdi enää tehdä tai kaivosveroa säätää, kun seuraavat eduskuntavaalit käydään huhtikuussa. Selvitystä ja mahdollista uutta veroa Orpo pitää myös sen verran merkittävänä uudistuksena, että se tulisi käsitellä tulevissa hallitusohjelmaneuvotteluissa.

Orpo nostaa esiin myös mahdollisen vakuusrahaston perustamisen kaivostoiminnasta mahdollisesti syntyvien ympäristöhaittojen korjaamiseksi.

”Talvivaaran tapaushan toi aikanaan sen, että näitä ympäristölupien ehtoja tiukennettiin merkittävällä tavalla. Mutta näitä vakuusmaksuja ja tämän tyyppisiä asioita pitää pohtia edelleen, jotta vastuu ympäristöstä toteutuu”, kokoomusjohtaja toteaa.

Keskustelu kaivostoiminnasta kuohahti joulukuussa, kun Iltalehti kertoi australialaisen Dragon Mining -yhtiön ”leveilleen” Hongkongin pörssissä sillä, että se aikoo ”tyhjentää” Valkeakosken kultakaivoksen ennen kuin hankkeesta tehdyt valitukset ehditään käsitellä tuomioistuimissa. Samassa artikkelissa tavalliset valkeakoskelaiset myös kummastelivat, kuinka Hongkongin pörssistä saa paremmin tietoa kaivoshankkeesta kuin suomalaisilta viranomaisilta.

”Tähän kansalaisten huoleen, jota tämä keskustelu ilmentää, pitää reagoida”, Orpo sanoo.

”Ymmärrän sen suomalaisten huolen ympäristöstään, ja kun kyse on uusiutumattomista luonnonvaroista, niin myös sen huolen siitä, että Suomelle ja isänmaalle jää ulkomaisten yhtiöiden toiminnasta tänne kuuluva osuus. Ymmärrän tämän lähtökohdan. Siksi minusta seuraavassa hallitusohjelmassa kaivostoiminnan verojen lisäksi pitää selvittää, että eettiset ja ympäristöön liittyvät kysymykset ovat kunnossa”, hän jatkaa.

LUE MYÖS:

”Suomeen tarvitaan vero, joka maksetaan kaivoksen sijaintikunnalle” – Keskustan kaivostyöryhmän vetäjä vaatii nopeita korjauksia