Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan hallituksen linjasta livenneille kokoomuksen kansanedustajille ei tule sanktioita toiminnastaan.

Ainakin kolme kokoomuksen kansanedustajaa jätti äänestämättä ja ilmoittautui salissa olostaan huolimatta poissaoleviksi eduskunnan äänestäessä ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä oli aiemmin velvoittanut kansanedustajansa tukemaan Soinia ja hallitusta.

Saara-Sofia Sirén, Jaana Pelkonen ja Lenita Toivakka olivat salissa, mutta eivät äänestäneet. Heidän äänekseen merkittiin ”poissa”. Orpolle tämä kelpaa.

”Olen käynyt heidän kanssaan monta, monta keskustelua ja ymmärrän heitä hirveän hyvin. Heille tämä oli hyvin vahvasti arvokysymys ja se painottui tässä valinnassa. Tämä on ollut monelle kokoomuslaiselle erittäin vaikea asia”, Orpo sanoi Uudelle Suomelle eduskunnassa äänestyksen jälkeen.

Orpo ja kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen kävivät ”kapinallisten” naiskansanedustajien kanssa useita keskusteluita eilisen illan, yön ja perjantaiaamun aikana.

Myös Jokinen painottaa tiedotteessaan, että ”äänestyksestä pidättäytyneille edustajille ei ole tulossa rangaistuksia”.

Äänestämättä jättänyt kokoomuslainen Jaana Pelkonen sanoi äänestyksen jälkeen, että hallituksen olisi pitänyt tuomita Soinin toiminta suoraselkäisemmin. Hänen mukaansa puheenjohtaja Petteri Orpo kuitenkin on tuominnut Soinin toiminnan, eikä kokoomusjohtajan suhteen ole heillä kritisoitavaa.