Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo uskoo, että hallituksen sote- ja maakuntauudistus etenee, mutta eduskunnassa siihen tulee luultavasti korjauksia ja viilauksia.

Orpo kommentoi asiaa Politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämässä väittelyssä, jossa hän kohtaa SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen aamulla.

– Uskon siihen, että tämä paketti viedään maaliin, Orpo sanoi tilaisuudessa.

Orpo lisäsi, että eduskuntakäsittelyvaiheessa tulee varmaankin ”joitakin korjauksia ja viilauksia”, mikä on ymmärrettävää, kun kyse on niin laajasta, tuhansien sivujen uudistuksesta. Hän kuitenkin painotti uskovansa, että sotessa pystytään etenemään kaikista mutkista huolimatta.

Viime päivinä on kohistu arvioista, joiden mukaan sotesta ei näytä seuraavan säästöjä, jotka ovat olleet yksi hallituksen tärkeimmistä tavoitteista uudistuksen laatimisessa.

– Nyt on tärkeintä se, että eduskunta käsittelee nämä hyvin. Se ottaa sen ajan, minkä tarvitsee, mutta toivottavasti tehokkaasti, Orpo sanoi.

Orpon mielestä maakuntavaalit ja niiden ajankohta ei ole tässä vaiheessa ykkösasia. Viime aikoina on alettu epäillä yhä voimakkaammin, että uudistuksen aikataulu lykkää maakuntavaaleja. Ne on määrä järjestää näillä näkymin lokakuussa. Vaalien ajankohtaa voidaan Orpon mukaan arvioida vasta, kun sote on viimeistelty.

Lakipaketista on ollut määrä äänestää ennen eduskunnan kesätaukoa kesäkuussa, mutta aikataulupaineet ovat kiristyneet eduskuntakäsittelyn loppumetreillä.