Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo katsoo, että puolue on saamassa ”pienen vaalivoiton”, vaikka kannatusprosentti on laskemassa. Uudellamaalla Liike Nytin Harry Harkimo saattoi ratkaista tappion kokoomukselle tärkeässä vaalipiirissä.

Uuden Suomen haastattelussa Orpo korostaa, että kokoomus on valmis neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä oli tunnustelijana sitten Antti Rinne (sd) tai Jussi Halla-aho (ps).

Vaali-iltana Orpo on tyytyväinen siihen, että puolue on kiinni yhdessä lisäpaikassa, vaikka alkuvuosi oli sille haastava.

”Kuten täällä voi huomata, väki on helpottunut siitä, että kun lähdimme aikamoiselta takamatkalta gallupien valossa ja oli vaikea alkuvuosi poliittisesti. Siitä kun on punnerrettu siihen, että ollaan saamassa lisäpaikka, pieni vaalivoitto, niin täällä tunnelmasta vaistoaa sen, että olemme tyytyväisiä”, Orpo toteaa kokoomuksen vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Kokoomukselle tärkeissä vaalipiireissä Helsingissä puolue on pitämässä kuusi paikkaansa ja Uudellamaalla menettämässä yhden [päivitys haastattelun jälkeen: kokoomus on pitämässä 9 paikkaansa Uudellamaalla]. Miltä tilanne vaikuttaa?

”Nämä ovat niitä, mitkä pitää katsoa loppuun saakka. Se että Helsingissä pidettäisiin paikat on äärettömän tärkeää. Uusimaa on koko ajan ollut tiedossa, että se on hemmetin haastava. Siellä on muun muassa yksi edustaja tulossa ryhmästä muut. Meillä on ollut haaste Uudenmaan kanssa. Jos pystymme pitämään asemat, olen todella tyytyväinen, jos menetetään yksi, niin tulos on pelätty.”

Tarkoittaako siis suoraan sanoen sitä, että Harkimo on vienyt ääniä kokoomukselta?

”Asioita voi yksinkertaistaa. Katsotaan miten pieneksi ero jää, mutta voi olla, että ne olivat ne ratkaisevat äänet Uudellamaalla.”

Kokoomuksen kohdalla on puhuttu ”luonnollisesta kannatuksesta” eli 18 prosentin tasosta. Minkä takia kannatuslukema osuu 16-17 prosentin välille?

”Ei kai siinä tarvitse katsoa kuin tulostaululle niin näkee, että maa ei ole entisellään. Puoluekenttä on hajaantunut, kannatus on hajaantunut useammalle keskisuurelle puolueelle. Yksikään ei pääse edes 18 prosenttiin. Suomi on poliittisesti erilaisessa asennossa. Se vaikuttaa samoin meihin kuin muihin.”

Miten tällaisesta tilanteesta voi lähteä rakentamaan hallitusta?

”Se on erittäin vaikeaa, koska kenelläkään ei ole vahvaa selkeää mandaattia kuten Juha Sipilällä oli viime vaaleissa. Ja kun hallitus täytyy koota useammasta puolueesta, tulee haastavat neuvottelut. Ohjelmakysymykset ratkaisevat.”

Näyttää todella tiukalta. Sdp ja perussuomalaiset voivat kumpikin saada 40 paikkaa. Onko kokoomus valmis neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä, oli hallitustunnustelija sitten Antti Rinne (sd) tai Jussi Halla-aho (ps)?

”Minusta vaalitulosta pitää kunnioittaa ja Suomessa pitää pystyä keskustelemaan kaikkien kanssa. Sitten on ihan eri asia, pystytäänkö ohjelmakysymyksissä löytämään yhteinen sävel. Ei ole helppoa.”

”Kun tulos on näin hajanainen, niin minusta kaikkien velvollisuus on pyrkiä löytämään yhteistä säveltä. Sitten ohjelma ratkaisee.”

Miten tyytyväinen olet omaan tulokseesi ja Varsinais-Suomen tulokseen?

”Tämä on tärkeää, että meillä on neljä paikkaa tulossa. Paikallinen gallup ennusti, että meiltä olisi ollut lähdössä yksi paikka. Henkilökohtainen äänimäärä [yli 10 000] on samaa tasoa kuin kaksissa edellisissä vaaleissa. Olen ihan tyytyväinen tuohon.”

LUE MYÖS:

Antti Rinne julistautui voittajaksi: ”Me ollaan ykköspuolue”

Oliko Antti Rinteen ilo ennenaikaista? Tämä tilanne on vielä auki Uudellamaalla

SEURAA VAALITULOKSEN VALMISTUMISTA: